Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis en paardenstal in Hilvarenbeek

Kasteel Buitenplaats

Gorp 8
5081NB Hilvarenbeek
Noord Brabant

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Koetshuis en paardenstal

Inleiding. KOETSHUIS en PAARDENSTAL uit 1870, gebouwd voor Eugène Francois Joseph de Zerezo de Tejada. Omschrijving. Het koetshuis annex paardenstal heeft een bouwlaag onder twee parallel lopende zadeldaken tussen tuitgevels. Het dak is gedekt met kruispannen. Tussen beide zadeldaken ligt een zakgoot. Het muurwerk is identiek aan dat van het jachthuis. Onder de goot bij de binnenplaats bevindt zich gedeeltelijk een rondboogfries. Aan oost- en westkant van de binnenplaats staat tussen jachthuis en koetshuis een gemetselde schansmuur voorzien van ezelsrug. Waardering. Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van buitenhuizen in ontginningslandgoederen in de negentiende eeuw, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het jachthuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en de verwijzingen naar een adellijk verleden in torentjes en friezen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. De ondergeschikte status van het dienstgebouw t.o.v. het "kasteel" blijkt uit de soberder vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518913
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis en paardenstal in Hilvarenbeek

Jachthuis met twee bouwlagen onder zadeldak

Gorp 8
Hilvarenbeek
Inleiding. JACHTHUIS uit 1870, gebouwd voor Eugène Francois Joseph de Zerezo de Tejada, geboren te Diest op 1-7-1824 als zoon van Joseph V..

De Leenhof

Gorp 6
Hilvarenbeek
"De Leenhof". Boerderij van het Kempische langgeveltype, in gele baksteen, deels witgepleisterd, en met rieten dak, voet van pannen, aan de ..

Klein hoef

Gorp 5
Hilvarenbeek
"Klein Hoef". Boerderij met rieten wolfdak, gepleisterde gevels, ingang in de kopgevel. Zesdelige schuiframen met luiken.

De Nieuwe Hoef

Gorp aan de Ley 1
Hilvarenbeek
"De Nieuwe Hoef". Gaaf bewaarde Brabantse langgevelboerderij uit de 17e eeuw of 18e eeuw in fraaie houtrijke omgeving. Woongedeelte met hout..

Boerderij waarvan het woongedeelte van vakwerk. Bedrijfsgedeelte later vernieuwd

Roovert 1
Hilvarenbeek
Boerderij (XVII ?) waarvan het woongedeelte van vakwerk. Bedrijfsgedeelte later vernieuwd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)