Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jachthuis met twee bouwlagen onder zadeldak in Hilvarenbeek

Kasteel Buitenplaats

Gorp 8
5081NB Hilvarenbeek
Noord Brabant

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Jachthuis met twee bouwlagen onder zadeldak

Inleiding. JACHTHUIS uit 1870, gebouwd voor Eugène Francois Joseph de Zerezo de Tejada, geboren te Diest op 1-7-1824 als zoon van Joseph Vincent de Paule de Zerezo de Tejada en Elisabeth Desirée Lynen. Hij kocht in de jaren 1869-76 meer dan 300 ha woeste grond in Goirle ten westen van de Rovertse Leij verder in Poppel en Hilvarenbeek en bezat minstens vier boerderijen in dit gebied. Omschrijving. Het jachthuis heeft twee bouwlagen onder zadeldak met een nok parallel aan de voorgevel en hoekschoorstenen. De onderste bouwlaag is 4.00 meter de bovenste ca. 3.00 hoog. De begane grondvloer ligt 1.00 meter boven het maaiveld. Het huis heeft vier traveeën. De muuropeningen en vensters van voor- en achtergevel hebben afgesnoten bovenhoeken. De vensters van de begane grond hebben een achtruits verdeling voorzien van luiken en die van de verdieping een zesruits verdeling zonder luiken. In het dak op de hoeken van de voorgevel bevinden zich ronde arkeltorentjes met spitse ronde torendaken. De daken van deze torentjes zijn belegd met natuursteen leien. In de voorgevel een boogfries en cordonlijst. Bij voor- en achterdeur een frontale stenen trap. De muren zijn opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het interieur van het huis is op een enkele wijziging na authentiek. Waardering. Het jachthuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van buitenhuizen in ontginningslandgoederen in de negentiende eeuw, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het jachthuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en de verwijzingen naar een adellijk verleden in torentjes en friezen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid van een dergelijk jachthuis en vanwege de in- en uitwendige gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518912
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jachthuis met twee bouwlagen onder zadeldak in Hilvarenbeek

Koetshuis en paardenstal

Gorp 8
Hilvarenbeek
Inleiding. KOETSHUIS en PAARDENSTAL uit 1870, gebouwd voor Eugène Francois Joseph de Zerezo de Tejada. Omschrijving. Het koetshuis anne..

De Leenhof

Gorp 6
Hilvarenbeek
"De Leenhof". Boerderij van het Kempische langgeveltype, in gele baksteen, deels witgepleisterd, en met rieten dak, voet van pannen, aan de ..

Klein hoef

Gorp 5
Hilvarenbeek
"Klein Hoef". Boerderij met rieten wolfdak, gepleisterde gevels, ingang in de kopgevel. Zesdelige schuiframen met luiken.

De Nieuwe Hoef

Gorp aan de Ley 1
Hilvarenbeek
"De Nieuwe Hoef". Gaaf bewaarde Brabantse langgevelboerderij uit de 17e eeuw of 18e eeuw in fraaie houtrijke omgeving. Woongedeelte met hout..

Boerderij waarvan het woongedeelte van vakwerk. Bedrijfsgedeelte later vernieuwd

Roovert 1
Hilvarenbeek
Boerderij (XVII ?) waarvan het woongedeelte van vakwerk. Bedrijfsgedeelte later vernieuwd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)