Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Utrecht: fontein in Esbeek

Woonhuis

Lage Mierdseweg 17
5085NC Esbeek (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1920-1935


Beschrijving van De Utrecht: fontein

Hilvarenbeek Lage Mierdseweg 17 Vakantiehuiscomplex "de Utrecht" onderdeel III Inleiding. Ter hoogte van de hoofdingang in de oostelijke gevel van het voormalige vakantiehuis Rustoord bevindt zich een FONTEIN met bassin, met elementen van Neo-Barok en Neo-Renaissance. Het object dateert uit omstreeks 1930 en is een schenking van de verzekeringsagenten van de maatschappij aan de directeur. Beschrijving. De kunststenen fontein staat in een globaal cirkelvormig bassin met breukstenen banden. De opstand rechthoekige, trapsgewijs verjongende sokkel met inspringende hoeken. De opstand verjongt zich middels een viertal op de hoeken opgestelde, gestileerde dolfijnen, die een tweetal schelpvormige bassins met guirlandes torsen. Tussen de bassins een tweetal mascarons. Onder de oostelijke is het opschrift "Agenten der Utrecht aan W.P.Ingenegeren" gebeiteld. De fontein wordt bekroond door een putto, die de hoorn des overvloeds draagt. Waardering. De fontein is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en recreatie in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw. Het is van kunsthistorisch belang vanwege de stijl. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het landgoed 'De Utrecht'. Het is gaaf bewaard gebleven en vrij zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518907
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Utrecht: fontein in Esbeek

Twee hardstenen hekpalen op het landgoed "Rustenoord",

Lage Mierdseweg 17
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Twee 18e eeuwse hardstenen hekpalen op het landgoed "Rustenoord", van belang wegens kunsthistorische waarde.

De Utrecht: vakantiehuis "Rustoord"

Lage Mierdseweg 17
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de Lage Mierdseweg staat, op enige afstand van de weg gelegen, het voormalige VAKANTIEHUIS Rustoord...

De Utrecht: ijskelder

Lage Mierdseweg 17
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Op een afstand van omstreeks twintig meter ten oosten van Rustoord ligt de bij het vakantieoord behorende, gedeeltelijk ondergro..

De Utrecht: keermuur met trappartij en zes opgestelde siervazen

Lage Mierdseweg 17
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Het terras van Rustoord wordt door een bakstenen KEERMUUR met TRAPPARTIJ en zes opgestelde SIERVAZEN gescheiden van het park. De..

De Utrecht:Houtvesterswoning met brandtoren

Torenlaan 1
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
In 1905 in opdracht van 'De Utrecht' en naar ontwerp van A.J. Kropholler en J.F. Staal jr. gebouwde HOUTVESTERSWONING met BRANDTOREN, omvatt..

Kaart & Routeplanner