Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. pastorie in Esbeek

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 6
5085EG Esbeek (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1937
Architect: J. Vervest en ir. J. van Buytenen


Beschrijving van R.K. pastorie

Inleiding. R.K. PASTORIE van de parochie H.Petrus Banden in Traditionalistische baksteenstijl uit 1937 naar ontwerp van architect J. Vervest en ir. J. van Buytenen. De architectuur is geinspireerd door het werk van architect Kropholler. De kerk in dezelfde architectuurvormen ligt westelijk van de pastorie. De voor- of zuidgevel ligt aan de Dorpsstraat. Omschrijving. De pastorie bestaat uit twee gedeelten: de hoge hoofdbouw en oostelijk hiervan een terugliggende lage zijbouw. Beide zijn eenlaags en voorzien van zadeldaken met de nok parallel aan elkaar, gedekt met oud-Hollandse pannen. De daken liggen tussen tuitgevels met een rondvenster in de top. Tussen kerk en pastorie een eenlaagse aanbouw onder platdak. De voorgevel van de hoofdbouw is op de begane grond vijf en op de verdieping drie travee├źn breed. Voordeur met portiek. Op de begane grond kruisvensters en op de verdieping twee vijfdelige vensters. In de achterste tuitgevel van de hoofdbouw een klokkestoel met luidklokje. De voorgevel van de zijbouw heeft op de begane grond een getoogd venster. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde kloostermoppen gemetseld in wild verband. Gemetselde schansmuur met ezelsrug als erfafscheiding. Waardering. De pastorie met tuinmuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en de vorming van kerkdorpen, in het bijzonder de stichting en uitgroei van een bedevaartsplaats. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het heeft architectuurhistorisch belang door de aan de landelijke context aangepaste stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Vervest en Van Buytenen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518904
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. pastorie in Esbeek

Heilige Adrianus

Dorpsstraat 8
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. R.K. KERK en KAPEL van de parochie H. Petrus Banden in Tradionalistische bouwtrant uit 1937, naar ontwerp van architect F. Verve..

Schuur met dwarsdeel

Spaaneindsestraat 21
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Omschrijving onderdeel 2: schuur met dwarsdeel Inleiding SCHUUR met dwarsdeel, daterend uit XVIIIB-XIXA en opgetrokken in Ambachtelijk-tr..

Langgevelboerderij

Spaaneindsestraat 21
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Omschrijving onderdeel 1: langgevelboerderij Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, daterend uit XVIIIB-XIXA en opgetrokken in Ambachtelijk-tradit..

Oranjebond

Oranjebond 1
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. BOSWACHTERSHUIS uit 1905 op het landgoed "De Oranjebond" in Esbeek. Het ontwerp is van de Hilvarenbeekse architect A. Verhoeven...

De Utrecht: blokje van zes dienstwoningen

Lage Mierdseweg 5
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de parallelweg van de Lage Mierdseweg staat, door een ondiepe voortuin gescheiden van de openbare we..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. pastorie in Esbeek

Foto's (1)