Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed de Utrecht: dienstwoning met kleine schuur in Esbeek

Woonhuis

Vier Winden 2
5085NM Esbeek (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920


Beschrijving van Landgoed de Utrecht: dienstwoning met kleine schuur

Inleiding. DIENSTWONING met kleine SCHUUR, gebouwd omstreeks 1920, is gelegen als tweede in een rij van vier woningen op de zuidoostelijke hoek van de T-kruising De Vier Winden - Lage Mierdseweg. Het gebouw staat haaks op het onverharde De Vier Winden. Achter het huis is een in het verlengde van de as van het huis een kleine schuur gebouwd. Omschrijving. Het eenlaagse huis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak met muldenpannen. Tegen het oostelijke dakschild staat een lage dakkapel, op de nok bevindt zich een gemetselde schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en hebben een gecementeerde plint. In de noordelijke gevel bevinden zich twee samengestelde houten vensters met tienruits bovenlicht en twee vierruits onderlichten, voorzien van paneelluiken met diabolobeschildering. De kapverdieping wordt belicht door een dubbel openslaand vierruits venster. De oostelijke gevel heeft een driedelig samengesteld houten kruisvenster, voorzien van kleine roedenverdeling (zesruits bovenlichten, vierruits onderlichten). Links daarvan is in de oostelijke gevel waarschijnlijk omstreeks 1950 een dubbel openslaand zesruits venster aangebracht. Het zuidelijke deel van het huis was in gebruik als stal. Een achtruits ijzeren stalvenster in de oostelijke gevel, en een opgeklampte deur in de zuidelijke gevel herinneren hier nog aan. In de topgevel van de zuidelijke gevel is een vierruits venster. In de westelijke gevel bevindt zich naast een opgeklampte deur een vernieuwd negenruits licht, alsmede twee zesruits ijzeren stalvensters. De achter het huis aan de zuidelijke zijde van het perceel gelegen schuur met gepotdekselde wanden heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, belegd met muldenpannen. Waardering. De voormalige dienstwoning met schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de aan de landschappelijke omgeving aangepaste sobere ornamentiek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518899
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed de Utrecht: dienstwoning met kleine schuur in Esbeek

De Utrecht: dienstwoning met grote schuur

Vier Winden 1
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. DIENSTWONING met grote SCHUUR, de eerste uit een reeks van vier, gebouwd in Traditionalistische stijl omstreeks 1920, is gelegen..

Tuinmanswoning met schop

Prins Hendriklaan 2
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Hilvarenbeek Prins Hendriklaan 2 Inleiding. Aan de rand van het oostelijke deel van het landgoed De Utrecht ligt, nabij De Merel en de Lag..

'De Merel'

Lage Mierdseweg 19
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de Lage Mierdseweg staat de vrijstaande houten VAKANTIEWONING 'De Merel', uit 1909, met achterliggen..

Houtvestershuis 'De Utrecht'

Lage Mierdseweg 16
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Aan de Lage Mierdseweg staat, enigszins verhoogd gelegen aan de zuidwestelijke zijde van de kruising met de Prins Hendriklaan, e..

Twee hardstenen hekpalen op het landgoed "Rustenoord",

Lage Mierdseweg 17
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Twee 18e eeuwse hardstenen hekpalen op het landgoed "Rustenoord", van belang wegens kunsthistorische waarde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed de Utrecht: dienstwoning met kleine schuur in Esbeek