Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. pastorie in Biest Houtakker

Kerkelijk Gebouw

Biestsestraat 24
5084HE Biest Houtakker (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913
Architect: Jos. Margry


Beschrijving van R.K. pastorie

Inleiding. R.K. PASTORIE uit 1913 behorende bij de H. Antonius van Paduakerk. De pastorie is evenals de kerk een ontwerp van Jos. Margry uit Rotterdam. De kerk grenst aan de noordkant van de pastorie. De voor- of westgevel staat aan de Biestsestraat. Omschrijving. De pastorie heeft gedeeltelijk een en twee bouwlagen onder een samengesteld dak met overstekende zadel- en schilddaken, die oorspronkelijk gedekt zijn door natuursteen leien. Het huis heeft aan de voorzijde een driezijdige erker, aan de achterkant een houten serre. Beide onder plat dak. Ingangsportiek met een natuursteen latei. Schuifvensters met van roeden voorziene bovenlichten. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Boven de muuropeningen een hanekam. In de fries van de voorgevel siermetselwerk. Goot met kroonlijst en gesneden klossen. Interieur grotendeels authentiek. Erfafscheiding met haag. Waardering. De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en de vorming van kerkdorpen in het begin van de 20ste eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en het interieur en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Margry. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518896
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. pastorie in Biest Houtakker

H. Antonius van Padua

Biestsestraat 26
Biest Houtakker (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. R.K.KERK in de Neo-Gotische stijl uit 1913. Toegewijd aan H. Antonius van Padua. Architect Jos. Margry uit Rotterdam. Aannemer J..

Boerderij van het brabantse langgeveltype onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Heuvelstraat 33
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Boerderij van het Brabantse langgeveltype onder met riet en pannen gedekt wolfdak. Woongedeelte met van luiken en 20-ruitsschuiframen voorzi..

Boerderij van het langgeveltype met dwars achter het woongedeelte gebouwde stal 18e eeuw

Donkhorst 3
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Boerderij van het langgeveltype met dwars achter het woongedeelte gebouwde stal 18e eeuw. Het woongedeelte draagt een met riet en pannen ged..

De Doornboom

Doelenstraat 53
Hilvarenbeek
Molen- Ronde stenen beltkorenmolen, begin 19e eeuw, "De Doornenboom".

Vrijwel gaaf, ten dele in schoon metselwerk opgetrokken, ten dele witgepleisterd woonhuis zonder verdieping onder hoog, met rode Hollandse pannen gede ..

Tilburgseweg 15
Hilvarenbeek
Vrijwel gaaf, 18e eeuws, ten dele in schoon metselwerk opgetrokken, ten dele witgepleisterd woonhuis zonder verdieping onder hoog, met rode ..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. pastorie in Biest Houtakker