Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Maarheeze

Woonhuis

Kerkstraat 9
6026RT Maarheeze (gemeente Cranendonck)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1881 1881 ca. 1881


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS aan de Kerkstraat, in de oude kern van Maarheeze, ten westen van de bebouwde kom. Het pand dateert uit circa 1880 en is uitgevoerd in een eclectische stijl. Het pand is in 1991 gesplitst in twee woningen. Omschrijving Pand van één laag hoog en zeven traveeën breed onder zadeldak op een langgerekte plattegrond. De voorgevel is gepleisterd en bewerkt met vlakken en ornamenten. Rondom de ramen zijn geprofileerde lijsten aangebracht, eronder zijn twee penanten met consoles, voorzien van een kop (afwisselend mannen- en vrouwenkopjes) en ionische kapitelen. Boven de ramen driehoekige frontons, waarbij in het midden een engelenkopje is geplaatst en aan de uiteinden siervazen. Een waterlijst loopt gelijk met de onderkant van de ramen. Daarboven is de gevel geblokt gepleisterd uitgevoerd. De bovenste rand is glad. Op de hoeken zijn lisenen met een vlakverdeling zichtbaar. Het dak, waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt, is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het huis heeft een middenrisaliet met opbouw onder halfronde afdekking, bekroond door siervazen. In de risaliet bevindt zich de ingang die uit een dubbele houten paneeldeur met classicistisch lijstwerk en bovenlicht bestaat. In de deur zijn smeedijzeren roosters aangebracht. Erboven, in de opbouw, bevindt zich een dubbele deur. De T-ramen zijn gevuld met glas-in-lood. De linkerzijgevel is eveneens gepleisterd en wordt bekroond door siervazen. De ramen op de begane grond zijn uitgevoerd als de ramen in de voorgevel. Op de verdieping zijn de ramen in een rechthoekige omlijsting gevat met een kuif. De rechterzijgevel bestaat uit baksteen met vlechtingen in de top (in huidige toestand geverfd). In deze gevel is een deur in een vlakke gepleisterde omlijsting aanwezig. In de topgevel is een verkleind raam zichtbaar en er zijn steekankers aangebracht. Aan de achterzijde is ter plekke van de risaliet van de voorgevel een opbouw zichtbaar. Enkele kleine moderne aanbouwen zijn toegevoegd. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen voor de plaatselijke elite in het bestaande dorpsbeeld, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het object is van architetuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, waarbij eclectische motieven worden benut voor de verhoging van het representatieve karakter. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518892
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Maarheeze

R.K. Pastorie

Kerkstraat 20
Maarheeze (Gemeente Cranendonck)
R.K. Pastorie. Herenhuis uit 1821.

Heilige Gertrudis

Kerkstraat 22
Maarheeze (Gemeente Cranendonck)
Inleiding R.K. KERK van de Heilige Gertrudis. Gebouwd door L. de Vries in 1909-1910 in neo-romaanse stijl (in navolging van een ontwerp van..

Huis waarvan de voorgevel een top met uitgezwenkte trappen heeft

Kerkstraat 5
Maarheeze (Gemeente Cranendonck)
18e eeuws huis waarvan de voorgevel een top met uitgezwenkte trappen heeft. Jaarankers 1779.

School met onderwijzerswoning

De Hoge Weg 1
Maarheeze (Gemeente Cranendonck)
Inleiding SCHOOL met ONDERWIJZERSWONING. De onderwijzerswoning uit 1881-1882 wordt thans bewoond door zusters die vanaf 1926 ook het onderw..

Hardstenen grenspaal

Hardstenen Grenspaal op de Molenheide
Maarheeze (Gemeente Cranendonck)
Hardstenen grenspaal;douanepaal van de Admiraliteit van de Maze te Rotterdam, voorzien van het wapen:twee gekruiste ankers, bedekt door een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Maarheeze

Foto's (3)