Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele woonhuis in Budel Dorplein

Woonhuis

Hoofdstraat 76
6024AA Budel Dorplein (gemeente Cranendonck)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Dubbele woonhuis

Inleiding Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in 1895, als onderdeel van het vanaf 1892 door de gebroeders Dor opgezette fabrieksdorp ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek. Het pand heeft elementen van Chaletstijl en Jugendstil. De vensterindeling van het pand is rond 1990 gewijzigd. Omschrijving Het dubbele woonhuis bestaat uit een dwars geplaatst tweelaags deel met uitbouw, respectievelijk onder wolf- en zadeldak met zwarte kruispannen. Ter linkerzijde bevinden zich twee eenlaagse delen onder zadeldak, waarvan breedte en hoogte versmallen. De nokas van deze met opnieuw verbeterde Hollandse dakpannen belegde daken loopt parallel aan de straat. Alle daken hebben een overstek. De gevels zijn opgetrokken uit rode Belgische baksteen en geglazuurde baksteen bij dorpels en bogen. Het woonhuis nummer 77 bestaat uit twee delen. Het vooruitspringende deel heeft op begane grond en etage gekoppelde vensters met segmentbogen. Zowel de voor- als de verder blinde zijgevel met siermetselwerk onder de goot zijn voorzien van Jugendstil muurankers. De topgevel bezit een rondboograam met sierroeden en een houten sierbetimmering. Links hiervan is er een portiek met paneeldeur, gevormd door een balkon met opengewerkte borstwering, rustend op een baksteen pijler en laag muurtje langszij. Hier boven balkondeuren en een topgevel met sierbetimmering. Het middelste bouwdeel bezit rechts een klein vierruits raam, een paneeldeur onder getoogd gedeeld bovenlicht en een vernieuwd getoogd zesruits raam. Het dak is voorzien van een niet oorspronkelijke dakkapel. Het bouwdeel links bezit een dichtgezet kelderraam, een opkamerraam en een vernieuwd getoogd zesruits raam. De zijgevel heeft op zolderhoogte een klein raam. Waardering De dubbele woning is van algmeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van De Kempen, namelijk de stichting van fabrieksnederzettingen met woningen voor alle sociale lagen, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling woning voor arbeiders tijdens de industrialisatie. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het als gezicht te beschermen fabrieksdorp Dorplein. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518889
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele woonhuis in Budel Dorplein

Villa

Hoofdstraat 78
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding De VILLA is in 1902 gebouwd te Budel-Dorplein, als onderdeel van het fabrieksdorp zoals dat vanaf 1892 werd opgezet door de gebro..

Voormalige pastorie

Marialaan 49
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding De voormalige PASTORIE, feitelijk het huis van de rector van Budel-Dorplein is gebouwd in eclectische stijl in 1898 en in 1915 ui..

Hotel St. Joseph

Hoofdstraat 79
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het voormalige HOTEL ST. JOSEPH, ook DE CANTINE geheten, werd in 1896-1898 gebouwd door Ant. Neeskens te Budel-Dorplein als onder..

Pand met dubbel woonhuis

Hoofdstraat 26
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het pand werd als DUBBEL WOONHUIS gebouwd rond 1895 te Budel-Dorplein, als onderdeel van het fabrieksdorp zoals dat vanaf 1892 w..

Schuurtje staat nabij de achtergevel van het woonhuis

Hoofdstraat 26
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het schuurtje staat nabij de achtergevel van het woonhuis en is gebouwd rond 1895. Omschrijving Het eenlaagse schuurtje heeft e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele woonhuis in Budel Dorplein