Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele woonhuis met stal in Budel Schoot

Woonhuis

Hamonterweg 1
6023AJ Budel Schoot (gemeente Cranendonck)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Dubbele woonhuis met stal

Inleiding Het DUBBELE WOONHUIS MET STAL is rond 1900 gebouwd met Neo-Renaissance siermotieven en is gelegen aan een zandweg langs de spoorlijn te Budel-Schoot. Omschrijving Het eenlaagse dubbelpand heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit rode Belgische baksteen, de plint is gepleisterd. Op het zadeldak, met de nok evenwijdig aan de weg, liggen muldenpannen. Het dak heeft een overstek aan de zijden. De muren zijn voorzien van rechte steekankers en een muizetandlijst onder de goot. Links en rechts zijn er vier traveeën voor de woningen, twee ramen, een deur en een laatste raam. De schuifvensters hebben een kleine roedenverdeling, hardsteen dorpels en een afsluitende rondboog met siermetselwerk, aanzet- en sluitstenen rondom. Het boogveld zelf is in vlechtpatroon gemetseld. De vernieuwde paneeldeuren hebben een rondbogig bovenlicht met sierroeden. De boog is afgezet met siermetselwerk en aanzet- en sluitstenen. De huizen worden van elkaar gescheiden door het stalgedeelte, met getoogde zesruits stalvensters en getoogde staldeuren. De hoge deeldeuren in het midden zijn halfrond gesloten en afgewerkt zoals bij de bovenlichten van ramen en deuren. De zijgevels bezitten op de zolderetage elk twee rondboogramen met kleine roedenverdeling, op de begane grond is er rond 1970 een groot raam geplaatst. In de zijgevel links is er op de begane grond behalve een schuifvenster een kelderraam. Waardering Het dubbelpand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen met bedrijfsruimten nabij een spoorverbinding, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis met bedrijfsruimte. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering die sterk beïnvloed zijn door de industriële architectuur. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorsiche en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518887
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele woonhuis met stal in Budel Schoot

Langgevelboerderij

Klein-Schoot 21
Budel Schoot (Gemeente Cranendonck)
19e eeuws, in schoon werk opgetrokken langgevelboerderij onder met riet en rode Tuile du Nord gedekt wolfdak; in de voorgevel twee T-venster..

Janzona

Grootschoterweg 17
Budel Schoot (Gemeente Cranendonck)
Molen, gebouwd ter vervanging van de in 1921 afgebrande standerdmolen aan de Gastelseweg. De in 1921 geplaatste molen was van hout en afkoms..

Twee onder een kap woning

Rect. Van Nestestraat 185
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding De TWEE-ONDER-EEN-KAPWONING te Budel-Dorplein is gebouwd in 1918 en maakt deel uit van het fabrieksdorp, zoals dat vanaf 1892 wer..

De Witte Villa

Hoofdstraat 104
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding De VILLA is in 1898 gebouwd voor de directeur van de zinkfabriek te Budel-Dorplein, Emile Dor. Het pand dat zowel kenmerken heeft..

Hotel St. Joseph

Hoofdstraat 79
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het voormalige HOTEL ST. JOSEPH, ook DE CANTINE geheten, werd in 1896-1898 gebouwd door Ant. Neeskens te Budel-Dorplein als onder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele woonhuis met stal in Budel Schoot