Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee onder een kap woning in Budel Dorplein

Woonhuis

Rect. Van Nestestraat 185
6024AM Budel Dorplein (gemeente Cranendonck)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Twee onder een kap woning

Inleiding De TWEE-ONDER-EEN-KAPWONING te Budel-Dorplein is gebouwd in 1918 en maakt deel uit van het fabrieksdorp, zoals dat vanaf 1892 werd opgezet door de gebroeders Dor ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek. De vensters en deuren zijn rond 1980 vernieuwd. Omschrijving Het tweelaagse dubbelpand heeft een T-vormige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met spekbanden en sierlagen in gele baksteen. Op het flauwhellende zadeldak dat een overstek heeft aan de zijden ligt dakleer, op het lessenaardak van het uitgebouwde eenlaagse ingangsportaal liggen rode muldenpannen. De omlijsting van de twee rondboogramen in het portaal en van de overige vensters bestaat uit siermetselwerk in gele baksteen. In de zijden van de entree bevinden zich de paneeldeuren. Rechts en links van de ingang is er een raam geplaatst in de voorgevel. Op de verdieping bevinden zich ook twee vensters. De gootlijst wordt geaccentueerd door een klimmend fries. De zijgevels zijn blind en voorzien van eenvoudige gietijzeren sierankers. Op het dak staan twee zware baksteen schoorstenen van een bijzondere vorm: naar boven inzwenkend en afgedekt door een piramidevormig kapje. Waardering De twee-onder-een-kapwoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van De Kempen, namelijk de stichting van fabrieksnederzettingen met woningen voor alle sociale lagen, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het arbeiderswoonhuis tijdens de industrialisatie. Het ocject is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het als gezicht te beschermen fabrieksdorp Dorplein. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518886
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee onder een kap woning in Budel Dorplein

De Witte Villa

Hoofdstraat 104
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding De VILLA is in 1898 gebouwd voor de directeur van de zinkfabriek te Budel-Dorplein, Emile Dor. Het pand dat zowel kenmerken heeft..

De warande

Theo Stevenslaan 37
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding VILLA DE WARANDE, gebouwd in 1926 naar ontwerp van architect De Koning uit Brussel als directiewoning in Budel-Dorplein. Het pand..

Hotel St. Joseph

Hoofdstraat 79
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het voormalige HOTEL ST. JOSEPH, ook DE CANTINE geheten, werd in 1896-1898 gebouwd door Ant. Neeskens te Budel-Dorplein als onder..

Gevangenisgebouwtje

Nabij zinkfabriek
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding GEVANGENISGEBOUWTJE, gebouwd in 1898 in Budel-Dorplein. Het gebouwtje in ambachtelijk-traditionele vormen maakt onderdeel uit van..

Voormalige pastorie

Marialaan 49
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding De voormalige PASTORIE, feitelijk het huis van de rector van Budel-Dorplein is gebouwd in eclectische stijl in 1898 en in 1915 ui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee onder een kap woning in Budel Dorplein