Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele woonhuis in Budel Dorplein

Woonhuis

Hoofdstraat 61
6024AA Budel Dorplein (gemeente Cranendonck)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Dubbele woonhuis

Inleiding Het DUBBELE WOONHUIS is gebouwd in 1895, als onderdeel van het vanaf 1892 door de gebroeders Dor opgezette fabrieksdorp ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek. Het pand staat op de hoek van Hoofdstraat en Anton Stevensstraat. Omschrijving Het dubbele woonhuis bestaat uit een drielaags dwars geplaatst deel onder zadeldak, een iets smaller anderhalflaags deel onder zadeldak en hierop volgend een eenlaags weer iets smaller gedeelte eveneens onder zadeldak: beide laatste parallel aan de straat. De daken hebben een overstek en zijn gedekt met opnieuw verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit rode Belgische baksteen met getande bogen rondom de bovenlichten en reliƫfmetselwerk bij het hoogste bouwdeel. De muren zijn voorzien van rechte steekankers. Het hoogste bouwdeel heeft rechts een verbreed nieuw venster en links een paneeldeur met gedeeld getoogd bovenlicht. Op de etages er boven eerst twee vernieuwde tuimelvensters met bovenlicht, op zolder zesruits schuifvensters. Het middelste bouwdeel bezit rechts een paneeldeur met gedeeld getoogd bovenlicht en een verbreed nieuw venster links. Zowel dit deel als het laagste is gepleisterd en wit geschilderd. De zijgevels zijn blind, op een klein zolderraam na ter linkerzijde. Bij de achtergevel van het hoogste bouwdeel zijn de vensters verspringend geplaatst, met geheel boven een oorspronkelijke getoogd zesruits raam en daarnaast een getoogd vierruits venster. De indeling van de overige gedeelten is gewijzigd. Waardering Het dubbele woonhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaa-economische ontwikkeling van De Kempen, namelijk de stichting van fabrieksnederzettingen met woningen voor alle sociale lagen, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de arbeiderswoning tijdens de industrialisatie. Het object is van architectuurhistorsich beland door de stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het als gezicht te beschermen fabrieksdorp Dorplein. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518882
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele woonhuis in Budel Dorplein

Dubbel woonhuis

Hoofdstraat 65
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het DUBBELE WOONHUIS is gebouwd in 1895, als onderdeel van het vanaf 1892 door de gebroeders Dor opgezette fabrieksdorp ten behoe..

Dubbele woonhuis

Hoofdstraat 76
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in 1895, als onderdeel van het vanaf 1892 door de gebroeders Dor opgezette fabrieksdorp ten beh..

Pand met dubbel woonhuis

Hoofdstraat 26
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het pand werd als DUBBEL WOONHUIS gebouwd rond 1895 te Budel-Dorplein, als onderdeel van het fabrieksdorp zoals dat vanaf 1892 w..

Schuurtje staat nabij de achtergevel van het woonhuis

Hoofdstraat 26
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het schuurtje staat nabij de achtergevel van het woonhuis en is gebouwd rond 1895. Omschrijving Het eenlaagse schuurtje heeft e..

Schuurtje

Hoofdstraat 26
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het schuurtje staat op enige afstand van het huis op het achterterrein en is gebouwd rond 1895. Omschrijving Het eenlaagse schu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele woonhuis in Budel Dorplein