Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met dubbel woonhuis in Budel Dorplein

Woonhuis

Hoofdstraat 26
6024AA Budel Dorplein (gemeente Cranendonck)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Pand met dubbel woonhuis

Inleiding Het pand werd als DUBBEL WOONHUIS gebouwd rond 1895 te Budel-Dorplein, als onderdeel van het fabrieksdorp zoals dat vanaf 1892 werd opgezet door de gebroeders Dor ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek. Het is nu in gebruik als woonhuis voor één gezin. Omschrijving Het tweelaagse dubbele woonhuis heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond. De gevels zijn geblokt gepleisterd en wit geschilderd, de plint grijs. Op de beide zadeldaken liggen rode kruispannen. De daken met overstek liggen parallel aan de straat. In de gevel aan de straatzijde bevinden zich twee vensters in een rondboognis. Het bovendeel van de vensters is kleppend, daaronder is een zesruits indeling. De linkergevel is van links naar rechts als volgt ingedeeld. Onder de kap links bevindt zich een driezijdige erker met kleine roedenverdeling, rechts een paneeldeur onder getoogd bovenlicht. De zolderetage bezit twee getoogde stolpvensters met vierruits onderpaneel. In de zijde onder de rechterkap bevinden zich zowel op de begane grond als op de zolderetage twee van deze vensters. De raamopeningen zijn onregelmatig gespatieerd. De rechtergevel is van links naar rechts als volgt ingedeeld. Onder de kap links is er een getoogd venster en op de zolder twee ramen. Rechts een smalle tweelaags uitbouw onder plat dak met op elke etage een klein (toilet)raam. Hierna volgt een inspringend tweelaags deel onder plat dak, geplaatst voor de kap rechts. Op de begane grond bevindt zich een getoogd raam en op de eerste etage een rechthoekig venster. De achtergevel bestaat uit een eenlaags klein gedeelte onder plat dak met rechthoekig raam en een hoger gedeelte onder lessenaardak, eveneens voorzien van rechthoekige ramen. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de Kempen, namelijk de stichting van fabrieksnederzettingen met woningen voor alle sociale lagen, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling woning voor arbeiders tijdens de industrialisatie. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het als gezicht te besschermen fabrieksdorp Dorplein. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518875
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met dubbel woonhuis in Budel Dorplein

Schuurtje staat nabij de achtergevel van het woonhuis

Hoofdstraat 26
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het schuurtje staat nabij de achtergevel van het woonhuis en is gebouwd rond 1895. Omschrijving Het eenlaagse schuurtje heeft e..

Schuurtje

Hoofdstraat 26
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het schuurtje staat op enige afstand van het huis op het achterterrein en is gebouwd rond 1895. Omschrijving Het eenlaagse schu..

Voormalige pastorie

Marialaan 49
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding De voormalige PASTORIE, feitelijk het huis van de rector van Budel-Dorplein is gebouwd in eclectische stijl in 1898 en in 1915 ui..

Gevangenisgebouwtje

Nabij zinkfabriek
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding GEVANGENISGEBOUWTJE, gebouwd in 1898 in Budel-Dorplein. Het gebouwtje in ambachtelijk-traditionele vormen maakt onderdeel uit van..

Dubbele woonhuis

Hoofdstraat 76
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in 1895, als onderdeel van het vanaf 1892 door de gebroeders Dor opgezette fabrieksdorp ten beh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pand met dubbel woonhuis in Budel Dorplein