Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis. In de gevels is invloed van de Expressionistische architectuur zichtbaar, door de toepassing van motieven van Dom Bellot in Eindhoven

Woonhuis

Aalsterweg 203
5644RB Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927
Architect: H.C. van de Leur


Beschrijving van Dubbel woonhuis. In de gevels is invloed van de Expressionistische architectuur zichtbaar, door de toepassing van motieven van Dom Bellot

Inleiding DUBBEL WOONHUIS, gelegen aan de Aalsterweg in het zuiden van Eindhoven. Het pand is in 1927 gebouwd naar ontwerp van architect H.C. van de Leur in opdracht van J. Huybregts. In de gevels is invloed van de Expressionistische architectuur zichtbaar, door de toepassing van motieven van Dom Bellot. Omschrijving Het object bestaat uit een tweelaags vrijstaand pand met een rechthoekige plattegrond. Het huis heeft een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt, het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen waarbij rood gekleurde pannen overheersen, accenten op de nokken zijn in zwarte pannen aangebracht. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen waarbij vooral gele steen is gebruikt. De gevelwand is over de hoogte van de ramen op de verdieping in afwisselend een rode en een gele laag uitgevoerd. Zwarte en rode steen zijn op een decoratieve manier in de gevels verwerkt als rand onder de goot, in de deuromlijsting en in een verdiept vlak, onder een keperboog, boven een aantal ramen. Tegen de voorgevel zijn rechthoekige erkers aangebracht waarboven zich kleine afdakjes bevinden. De deuren zijn in de zijgevel geplaatst en voorzien van een luifel. De ramen zijn samengesteld, hierin zijn de oorspronkelijke kozijnen vernieuwd. In het dakvlak zijn aan de voorzijde twee kleine dakkapellen met een schilddak aanwezig. Aan de zijkant bevinden zich schoorstenen. Aan de voorzijde is een kleine tuin aangelegd, van de straat gescheiden door middel van een laag bakstenen muurtje. Aan weerszijden van het pand zijn terugliggend, eenlaags garages aangebouwd. Deze verbinden het pand met de aangrenzende bebouwing. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van middenstandswoningen aan een oudere uitvalsweg; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de Expressionistische stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van de Leur. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid. Het is een zeldzaam voorbeeld van de toepassing van motieven uit de stijl van Dom. P. Bellot aan een burgerwoonhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518829
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis. In de gevels is invloed van de Expressionistische architectuur zichtbaar, door de toepassing van motieven van Dom Bellot in Eindhoven

Buitenhuis Kortonjo

Aalsterweg 237
Eindhoven
Inleiding ZOMERHUIS met DIENSTVERTREKKEN, gebouwd door architect G. Geenen in 1907, ter vervanging van een laat-negentiende eeuws buitenhui..

Koetshuis en stal behorende bij Kortonjo

Aalsterweg 237
Eindhoven
Inleiding Achter het pand Aalsterweg 237-239, met een muur eraan verbonden, bevindt zich een KOETSHUIS met STAL en tuinhek gebouwd in 1907 ..

Tuinmanswoning (bij Kortonjo)

Aalsterweg 239
Eindhoven
Inleiding TUINMANSWONING, gebouwd in 1907 door architect G. Geenen. Het geheel dat in opdracht van de notaris Fens tot stand kwam heeft ken..

Radiomonument

Alberdingk Thijmlaan
Eindhoven
Inleiding RADIOMONUMENT ter gelegenheid van de tot stand koming van de eerste radioverbinding tussen Nederland en Nederlands Oost-Indiƫ. D..

Dr. A.F. Philips Observatorium

Alberdingk Thijmlaan 3
Eindhoven
Inleiding Het OBSERVATORIUM voor sterrenkunde en meteorologie bestaat uit een cylindrische toren met koepel, gelegen aan de westkant van he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis. In de gevels is invloed van de Expressionistische architectuur zichtbaar, door de toepassing van motieven van Dom Bellot in Eindhoven

Foto's (1)