Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJzeren hefbrug over het Eindhovens kanaal nabij het havenhoofd in het centrum van Eindhoven in Eindhoven

Weg En Waterwerk

Tongelresestraat / Eindhovens Kanaal
5600AA Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: eerste kwart 20e eeuw 1995 (gerenoveerd)


Beschrijving van IJzeren hefbrug over het Eindhovens kanaal nabij het havenhoofd in het centrum van Eindhoven

Inleiding HEFBRUG uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, in de Tongelresestraat, over het Eindhovens kanaal nabij het havenhoofd in het centrum van Eindhoven. Rond 1995 gerenoveerd. Omschrijving Metalen hefbrug met vier ijzeren pijlers en een ijzeren hoofdstel. In de open pijlers zijn betonnen blokken (contragewichten) zichtbaar. De brug bestaat uit een houten dek met hekwerk. Waardering De hefbrug is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling en de typologische ontwikkeling van de bruggenbouw. Het heeft innovatieve waarde. Het is zeldzaam wegens de constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518828
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van IJzeren hefbrug over het Eindhovens kanaal nabij het havenhoofd in het centrum van Eindhoven in Eindhoven

Stoombierbrouwerij De Valk (later DAF Museum)

Tongelresestraat 25a
Eindhoven
Inleiding BIERBROUWERIJ, later als ijsfabriek gebruikt, nu DAFmuseum. Het pand is in 1884 gebouwd in opdracht van Coolen als stoombierbrouw..

Dubbele dienstwoning bij villa De Laak

Nachtegaallaan 2
Eindhoven
Omschrijving DUBBELE DIENSTWONING, eenlaags pand op een rechthoekige plattegrond, voorzien van een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan d..

Huize de Laak: koetshuis

Nachtegaallaan 2A
Eindhoven
Omschrijving KOETSHUIS, uit ca. 1907 gebouwd door J.W. Hanrath met Hollands Classicistische elementen. Eénlaags, vrijstaand pand op een r..

Huize de Laak: oranjerie

Nachtegaallaan 2A
Eindhoven
Omschrijving ORANJERIE uit ca. 1907, gebouwd door J.W. Hanrath met Hollands Classicistische elementen. Vrijstaand éénlaags pand op een re..

Augustinianum

Kanaalstraat 6
Eindhoven
Inleiding Geheel van KAPEL en PENSIONAAT van de paters Augustijnen, nu studentenkerk en Hogeschool Eindhoven. Gelegen aan de Kanaalstraat, ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)