Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stoombierbrouwerij De Valk (later DAF Museum) in Eindhoven

Nijverheid Industrie

Tongelresestraat 25 a
5611VJ Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Stoombierbrouwerij De Valk (later DAF Museum)

Inleiding BIERBROUWERIJ, later als ijsfabriek gebruikt, nu DAFmuseum. Het pand is in 1884 gebouwd in opdracht van Coolen als stoombierbrouwerij "De Valk" in Ambachtelijk Traditionele stijl. Het geheel ligt aan de Tongelresestraat, op de hoek van de Kanaaldijk. Deze locatie aan het Eindhovens kanaal bevindt zich vlak bij het centrum van Eindhoven, voor 1920 behoorde dit gebied tot de gemeente Stratum en was er veel industrialisatie. Bij de restauratie/verbouwing tot DAFmuseum is een aantal latere aanbouwsels verwijderd. Achter het brouwerijgebouw is een moderne hal geplaatst, door middel van een eveneens nieuw tussenlid met de oudbouw verbonden. Alleen het authentieke brouwerijgebouw met woonhuis en opslagruimte worden beschermd. Omschrijving Het pand bestaat uit drie onderdelen. De hoofdmassa wordt gevormd door een langgerekt, tweelaags pand met mezzanino, gedeeltelijk onderkelderd. Het heeft een zadeldak, waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt, het dak is gedekt met Hollandse pannen. Voor de helft is dit dak in een latere fase door een mansardedak vervangen. Het geheel heeft een rechthoekige plattegrond en is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een gepleisterde plint en mezzanino. Ook de speklagen en waterlijsten zijn gepleisterd uitgevoerd. De speklagen lopen door in de omlijsting van de getoogde zesruitsramen. De mezzanino heeft kleine getoogde raampjes. In de voorgevel op de begane grond zijn kleine klampdeuren aangebracht. Een brede band boven de begane grond bevat van oudsher de naam van het gebouw. Rechts van dit deel is een hoge opslagplaats onder zadeldak, haaks op de straat gebouwd. Ook dit deel is uitgevoerd in baksteen. Op de voorgevel zijn brede, hoge rondbooglisenen aanwezig. In de topgevel is een luik met hijsinrichting aangebracht. Links ervan een blokvormig tweelaags gebouw onder schilddak zichtbaar. Dit voormalig woonhuis heeft gepleisterde gevels. Hierin zijn grote ramen met roedenverdeling geplaatst. Op de begane grond is boven de ramen een metalen I-profiel zichtbaar. In het interieur zijn in het hoofdgebouw plafonds met troggewelven bewaard gebleven. De indeling is in grote lijnen nog hetzelfde. Waardering De voormalige brouwerij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de brouwerijgebouwen. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de sobere stijl en de ornamentiek. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie en vanwege de opeenvolgende functies. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518825
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
DAF Museum
DAF-Museum Eindhoven.jpg
Locatie Tongelresestraat 27, Eindhoven
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 518825
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
DAF 30

Het DAF Museum is een museum in Eindhoven dat zich richt op de geschiedenis van Van Doorne's Automobiel Fabriek, kortweg DAF. Het bevindt zich in het Eindhovense stadsdeel Tongelre.

Gebouw

Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is een industrieel monument. Het is in 1884 gebouwd als Stoom-bierbrouwerij "De Valk". Dit was jarenlang de grootste brouwerij van Eindhoven. In 1893 werd aan de linkerzijde een gepleisterde aanbouw met kantoorruimte bijgebouwd. Rond 1920 werd aan de rechterzijde een silo met hijsinrichting gebouwd.

Vanaf de jaren 50 van de 20e eeuw werd overgeschakeld op de handel in ijs en koolzuurgas en heette het bedrijf IJsfabriek Ant. Coolen & Co.. De ijsstaven werden in de plaatselijke cafés gebruikt voor het koelen van bier. In de jaren 80 van de 20e eeuw werd dit bedrijf overbodig en stopte de productie.

Hierna werd het gebouw onder meer gebruikt als oefenruimte voor een rugbyclub, maar in 1993 vestigde het DAF Museum zich in dit gebouw, dat nauw verbonden is met de DAF-historie. Het is geklasseerd als rijksmonument.

Achter het gebouw begon Hub van Doorne in 1928 met zijn aanhangwagenfabriekje als een soort smidse. Hieruit is later het bedrijf DAF voortgekomen. Brouwer Huengens verschafte Hub aanvankelijk het eerste krediet. In 1931 verhuisde het bedrijfje naar een ander gebouw.

Museum

In het museum zijn vooral veel DAF-voertuigen tentoongesteld, waaronder sportwagens en prototypen. Veel van deze prototypen zijn auto's die nooit in productie zijn genomen. Een voorbeeld is de koninklijke strandauto, die door Giovanni Michelotti werd ontworpen op basis van een DAF Daffodil 31 en als strandwagen dienstdeed in Porto Ercole. Ook voor de grote collectie van vrachtwagens is een deel van het museum ingericht. Centraal in dit deel van het museum staan de trucks van 'toen', waaronder vrachtauto's, autobussen en speciale voertuigen zoals legertrucks, brandweerwagens, een betonmixer en een takelwagen. Er is ook een aantal race- en rallytrucks tentoongesteld waaronder de Turbo-Twin, de winnende rallytruck van Jan de Rooy uit 1987. Een van de laatste aanwinsten is de "koninklijke bus" van de Nederlandse koninklijke familie.

Op de eerste verdieping van het museum is een overzicht van de DAF-personenautohistorie te bezichtigen. Er staan bijna honderd verschillende DAF-personenauto's en voertuigen die daarvan zijn afgeleid. Ook de geschiedenis van de Variomatic oftewel "het pientere pookje" is te zien tot en met de CVT die anno 2007 door vele automerken als automatische versnellingsbak wordt gebruikt.Inmiddels zijn er van deze CVT ruim 13 miljoen geproduceerd. De Duwbandenfabriek is inmiddels overgegaan naar Bosch.

Externe linkMonumenten in de buurt van Stoombierbrouwerij De Valk (later DAF Museum) in Eindhoven

IJzeren hefbrug over het Eindhovens kanaal nabij het havenhoofd in het centrum van Eindhoven

Tongelresestraat / Eindhovens Kanaal
Eindhoven
Inleiding HEFBRUG uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, in de Tongelresestraat, over het Eindhovens kanaal nabij het havenhoofd in h..

Augustinianum

Kanaalstraat 6
Eindhoven
Inleiding Geheel van KAPEL en PENSIONAAT van de paters Augustijnen, nu studentenkerk en Hogeschool Eindhoven. Gelegen aan de Kanaalstraat, ..

Dubbele dienstwoning bij villa De Laak

Nachtegaallaan 2
Eindhoven
Omschrijving DUBBELE DIENSTWONING, eenlaags pand op een rechthoekige plattegrond, voorzien van een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan d..

Huize de Laak: koetshuis

Nachtegaallaan 2A
Eindhoven
Omschrijving KOETSHUIS, uit ca. 1907 gebouwd door J.W. Hanrath met Hollands Classicistische elementen. Eénlaags, vrijstaand pand op een r..

Huize de Laak: oranjerie

Nachtegaallaan 2A
Eindhoven
Omschrijving ORANJERIE uit ca. 1907, gebouwd door J.W. Hanrath met Hollands Classicistische elementen. Vrijstaand éénlaags pand op een re..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stoombierbrouwerij De Valk (later DAF Museum) in Eindhoven

Foto's (1)