Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in Eclectische stijl in Eindhoven

Woonhuis

Stratumsedijk 24
5611ND Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Vrijstaande villa in Eclectische stijl

Inleiding Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1896 in Eclectische stijl. Het pand ligt aan de Stratumsedijk in het centrum van Eindhoven, in een omgeving met nog een aantal villa's uit het einde van de negentiende eeuw. De serre aan de achterzijde van het pand is vervangen en valt buiten de bescherming. Het pand is anno 1999 in gebruik als kantoor. Omschrijving Tweelaags pand op een vierkante plattegrond. Het huis heeft een mansardedak met overstekende gootlijst en is gedekt met leien. De voorgevel is drie traveeën breed en heeft een smalle aanbouw, één travee breed, onder plat dak. Deze aanbouw steekt aan de achterzijde van het pand uit. Het pand is geheel gepleisterd en aan de voorzijde voorzien van geprofileerde rechthoekige lijsten tussen de ramen op de begane grond en ovale lijsten tussen de verdiepingsramen. De velden binnen de lijsten zijn gebosseerd. Op de hoeken en aan weerszijden van de middelste travee zorgen pilasters voor een vertikale geleding van de gevel. Een cordonlijst doorsnijdt de gevel halverwege. De getoogde ramen zijn voorzien van een bovenlicht (T-ramen in de aanbouw) en hebben geprofileerde omlijstingen met kuiven. De houten paneeldeur heeft smeedijzeren roosters, erboven is een balkon met siersmeedijzeren hekwerk aangebracht. Boven de balkondeuren is het opschrift MDCCCLXXXVII aangebracht. Aan de achterzijde is het pand van getoogde zesruitsramen voorzien. De achteringang (nu inpandig, achter de serre gelegen) heeft een roedeverdeling met smalle rondboogverdeling. In de aanbouw bevindt zich verder nog een rond raam. Grote delen van de indeling en inrichting verkeren nog in de oorspronkelijke staat. Een centrale gang doorsnijdt het pand. Aan weerszijden daarvan bevinden zich vertrekken waarin een groot aantal stucplafonds bewaard is gebleven. Andere authentieke elementen zijn onder andere de schuifdeuren en een zwart marmeren schouw in de kamers-en-suite. Halverwege de gang bevindt zich een trappartij met bewerkte hoofdbaluster. Het pand heeft een voor- en een achtertuin. Aan de voorzijde bevinden zich nog enkele bomen uit de bouwtijd, achter is een gedeelte van de oude afscheidingsmuur bewaard gebleven. Waardering De villa is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenwoningen in het bestaande stedelijk weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en als voorbeeld van het Eclecticisme. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518822
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in Eclectische stijl in Eindhoven

Villa in eclectische trant

Stratumsedijk 26
Eindhoven
Villa in eclectische trant, gebouwd in 1877 door de J.H.Laffertee uit 's-Hertogenbosch. Gepleisterd gebouw met verdieping, middenrisaliet en..

Fabrikantenvilla in een Eclectische stijl

Stratumsedijk 20
Eindhoven
Inleiding FABRIKANTENVILLA, gebouwd in 1869 in opdracht van A.A.M. de Block naar ontwerp van de Antwerpse architect F. van Boghout. Het pan..

Voormalig klooster bij huishoudschool St. Martha, later gezondheidscentrum

Jan Smitzlaan 7
Eindhoven
Omschrijving Drielaags SCHOOLPAND op een L-vormige plattegrond, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels. Waar deze vleugels bij..

Voormalige huishoudschool St. Martha

Jan Smitzlaan 9
Eindhoven
Omschrijving KLOOSTER, bestaande uit een samengestelde bouwmassa van een tweelaags rechthoekig blok onder schilddak waarvan de nok evenwijd..

woonhuis in een Eclectische stijl

Stratumsedijk 4
Eindhoven
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1906 in opdracht van bierbrouwer Huengens, in een Eclectische stijl. Het pand ligt aan de Stratumsedijk, in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in Eclectische stijl in Eindhoven

Foto's (2)