Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkapel van de familie Van Abbe in Eindhoven

Graf Begraafplaats

Roostenlaan 300
5600AA Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935
Architect: A.J. Kropholler


Beschrijving van Grafkapel van de familie Van Abbe

Inleiding GRAFKAPEL van de familie H. van Abbe. Gebouwd naar een ontwerp van A.J. Kropholler in 1935 in de voor hem kenmerkende Traditionalistische stijl. De kapel ligt in het zuiden van Eindhoven, in een bosrijke omgeving. Omschrijving De kapel bestaat uit een vierkante bouwmassa onder tentdak, gedekt met leisteen, bekroond door een stenen kruis. Aan de achterzijde is een halfronde absis gebouwd. Aan de voorzijde bevindt zich een vierkant portaal, lager dan de hoofdmassa, onder zadeldak. In de topgevel hangt een klok. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, direkt onder de dakrand is een band in reliƫf gemetseld. In het portaal geeft een rondboog toegang tot de kapel, daarboven is een natuurstenen gevelsteen aangebracht. In de zijgevel zijn dubbele bogen, van elkaar gescheiden door middel van een natuurstenen zuil aangebracht. Aan de voorzijde is een brede bakstenen trap aanwezig. De kapel zelf heeft smalle hoge ramen, gevuld met glas-in-lood. De kapel ligt van de weg af en wordt omringd door diverse struiken (onder andere rododendron) en eikenbomen. Aan de straatzijde is een smeedijzeren hek met poort geplaatst ter afscheiding van het terrein. Waardering De grafkapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens een uitzonderlijk voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en opbouw en als voorbeeld van het werk van A.J. Kropholler. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518818
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkapel van de familie Van Abbe in Eindhoven

Eikenburg

Aalsterweg 289
Eindhoven
Inleiding HOOFDGEBOUW annex KAPEL van het internaat Eikenburg, gesticht op het voormalige landgoed "De Heihoef" van jonkheer Van der Beken ..

Ruiterstandbeeld Sint-Joris bij Eikenburg

Aalsterweg 289
Eindhoven
Inleiding RUITERSTANDBEELD, voorstellende St. Joris en de draak. Het beeld werd gemaakt door J. Custers in 1909, in een neogotische stijl. ..

Tuinmanswoning (bij Kortonjo)

Aalsterweg 239
Eindhoven
Inleiding TUINMANSWONING, gebouwd in 1907 door architect G. Geenen. Het geheel dat in opdracht van de notaris Fens tot stand kwam heeft ken..

Buitenhuis Kortonjo

Aalsterweg 237
Eindhoven
Inleiding ZOMERHUIS met DIENSTVERTREKKEN, gebouwd door architect G. Geenen in 1907, ter vervanging van een laat-negentiende eeuws buitenhui..

Koetshuis en stal behorende bij Kortonjo

Aalsterweg 237
Eindhoven
Inleiding Achter het pand Aalsterweg 237-239, met een muur eraan verbonden, bevindt zich een KOETSHUIS met STAL en tuinhek gebouwd in 1907 ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)