Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Amsterdamse School-stijl in Eindhoven

Woonhuis

Markt 23 a
5611EC Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1924
Architect: F. Wolters


Beschrijving van Woonhuis in Amsterdamse School-stijl

Inleiding WOONHUIS, in 1924 gebouwd naar ontwerp van F. Wolters. Uitgevoerd in Amsterdamse School-stijl. Het is opgenomen in de westelijke straatwand van de Markt, in het centrum van Eindhoven. Recent is een doorbraak naar het buurpand gemaakt. Het interieur is daarbij gemoderniseerd. Omschrijving Smal, vierlaags pand onder een plat dak, uitgevoerd in baksteen op een rechthoekige plattegrond. De zijgevels zijn opgetrokken in donkere baksteen, aan de bovenzijde afgedekt met dakpannen. De voorgevel bestaat op de begane grond uit een natuurstenen pui in een rechthoekige vormgeving (gedeeltelijk gemoderniseerd). Vanaf de eerste verdieping, is deze gevel uitgevoerd in een lichtere steen en vertoont de kenmerken van de Amsterdamse School. In het midden van de gevel zijn de ramen in een golvend uitstekend deel geplaatst. De rechterzijde van het pand is afgerond en wordt bekroond door een smaller, hoger opgetrokken rond element. De verschillende uitstekende delen zijn steeds voorzien van een betonnen band aan de bovenzijde. De bovenlichten van de ramen in het midden van de gevel hebben een roedenverdeling in laddervorm. Aan weerszijden daarvan zijn smalle raampjes aangebracht. Waardering Het voormalige woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting en schaalvergroting van woningen in het bestaande stedelijk weefsel; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het smalle verdiepingshuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de verzorgde stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Wolters, die een regionale variant van de Amsterdamse School toepaste. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518811
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Amsterdamse School-stijl in Eindhoven

Admirant, Philipsgebouw Hoofdkantoor (EM)

Emmasingel 29
Eindhoven
Inleiding Voormalig HOOFDKANTOOR, gebouwd in 1929 naar een ontwerp van D. Roosenburg. Het is uitgevoerd in een aan het Functionalisme ontle..

Eerste gloeilampenfabriek van Philips

Emmasingel 31
Eindhoven
Inleiding Voormalige TEXTIELFABRIEK, gebouwd in 1891. Na brand werd het gebouw in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. Thans doet het gebouw..

Lichttoren

Emmasingel 6
Eindhoven
Inleiding FABRIEKSGEBOUW ED is het meest markante deel van dit object en staat algemeen bekend als de "lichttoren". Het pand ligt op de hoe..

De Witte Dame (EE/EF/EH)

Emmasingel 6
Eindhoven
Inleiding Aaneenschakeling van drie VERDIEPINGSGEBOUWEN, gebouwd in respectievelijk 1927, 1928, 1929 en 1930 naar ontwerp van architect D. ..

Rechthoekig pand onder met oud-Hollandse pannen gedekte dwarskap (zadeldak) tussen puntgevels bekroond met schoorstenen

Ten Hagestraat 13
Eindhoven
Waarschijnlijk 18e eeuws, rechthoekig pand onder met oud-Hollandse pannen gedekte dwarskap (zadeldak) tussen puntgevels bekroond met schoors..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Amsterdamse School-stijl in Eindhoven

Foto's (4)