Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelpand, half vrijstaand in Eindhoven

Gebouw

Kleine Berg 45
5611JS Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932
Architect: C.H. de Bever


Beschrijving van Winkelpand, half vrijstaand

Inleiding WINKELPAND, half vrijstaand, aan de Kleine Berg in het centrum van Eindhoven. Het pand is in 1925 gebouwd naar ontwerp van C.H. de Bever in een Functionalistische stijl, in opdracht van W. van der Schoot. Omschrijving Het is een drielaags pand met een plat dak, de plattegrond is rechthoekig. Aan de bouwmassa zijn in latere stadia twee rechthoekige bouwvolumes toegevoegd. De gevel van de voorbouw is opgetrokken uit gele baksteen en voorzien van hoeklisenen. De delen daarachter zijn uitgevoerd in rode baksteen. De voorgevel op de begane grond bestaat uit een zwart marmeren basement waarop een glazen winkelpui is geplaatst. Voor deze pui zijn metalen hekken aangebracht. Erboven is over de gehele breedte van de voorgevel een band met glazen bouwstenen aangebracht. Het bovenste gedeelte van de voorgevel (ongeveer de helft van de totale hoogte) is blind. Hierop is direkt boven de glazen bouwstenen in grote metalen letters (in een Art- Deco achtige trant) de naam van het bedrijf "W.VAN DER SCHOOT" aangebracht. Deze belettering is recent vervangen door een aangepaste versie. Tegen de houten deur is aan de straatzijde een metalen beplating geplaatst. Hierop zijn de letters "gereedschappen en ijzerwaren" aangebracht in eenzelfde lettertype als het opschrift tegen de voorgevel. In het interieur is in het voorste gedeelte een grote vide met glazen lichtkap. Langs de wanden zijn smalle galerijen aangebracht, voorzien van een hekwerk bestaande uit ronde metalen buizen. De wanden zelf worden in beslag genomen door schappen voor artikelen. Waardering De winkel is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de uitgroei van de detailhandel in een industriestad. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het winkelhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de plaats in de geschiedenis van de bouwkunst en in het oeuvre van de architect De Bever en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518809
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelpand, half vrijstaand in Eindhoven

Dubbel woonhuis met winkel. Het pand is uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl

Kleine Berg 33
Eindhoven
Dubbel WOONHUIS met WINKEL, gebouwd in 1890 als werkplaats door beeldhouwer-architect P.J. van der Mark. Het pand is uitgevoerd in Neo-Renai..

Poortgebouw met woningen van de voormalige voor de firma Mennen gebouwde lucifersfabriek

Bergstraat 26
Eindhoven
Poortgebouw met woningen van de voormalige, in 1870 voor de firma Mennen gebouwde lucifersfabriek. Pand, opgetrokken in rode baksteen met ge..

Kosterswoning bij Catharinakerk

Kerkstraat 1
Eindhoven
Inleiding KOSTERSWONING bij Catharinakerk, gebouwd in 1871 in Neo-Gotische stijl door P.J.H. Cuypers. Verbouwd door architect de Bever. In..

Eerste gloeilampenfabriek van Philips

Emmasingel 31
Eindhoven
Inleiding Voormalige TEXTIELFABRIEK, gebouwd in 1891. Na brand werd het gebouw in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. Thans doet het gebouw..

Sint-Catharinakerk

Catharinaplein 1
Eindhoven
R.K.Kerk van St. Catharina. Neogotische kruisbasiliek met twee torens, uit 1860-1867 door P.J.H.Cuypers, in 1945-1947 na oorlogsschade herst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelpand, half vrijstaand in Eindhoven

Foto's (2)