Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel in Eindhoven

Woonhuis

Hoogstraat 313
5654NB Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910

(2 recensies)

Beschrijving van Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel

Inleiding Dubbel WOONHUIS, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw aan de Hoogstraat, deel van de oude lintstructuur van Gestel. Omschrijving Eénlaags vrijstaand pand onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het geheel bevat twee woningen van elk vier traveeën breed, in opzet aan elkaar gespiegeld. De geleding in twee woningen wordt aan de buitenzijde aangegeven door lisenen die op de hoeken van het pand en in het midden van de voorgevel zijn geplaatst. Het geheel is uitgevoerd in baksteen waarbij de zijgevels geheel bepleisterd zijn. De voorgevel is gepolychromeerd, hierin is het baksteenpatroon gevolgd en zijn speklagen en mozaiek in de bovenste rand van de gevel in een afwijkende kleur aangegeven. De plint is gepleisterd uitgevoerd, evenals de lijst onder de goot. Het dak is aan de voorzijde voorzien van een gootlijst. De topgevels van de zijgevels hebben een iets opstekende rand. Het dakvlak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen, kleine daklichten die hierin zijn aangebracht zijn van een latere datum. De woningen zijn voorzien van getoogde paneeldeuren met een kleine natuurstenen opstap. De getoogde ramen hebben een gedeeld bovenlicht waarvoor falbala's zijn geplaatst. Deuren en ramen zijn in geprofileerde stuclijsten gevat. In de topgevel opzij is een T-raam aangebracht. Waardering De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de middenstandswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere vormentaal en de bijzondere polychrome geveldecoratie. De panden zijn tevens van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Voorbeelden van een dergelijke polychrome baksteen imitatie zijn uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518804
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel
2
Recensie door: ()
Wij hebben hier van 1969 tot 1977 gewoond.Groot koud huis.In 1969 was de wc buiten!!,gewoon een plank met een gat eronder .Douche was er ook geen.Heeft mn vader zelf aan laten leggen Buiten ,Binnen mocht er niets veranderd worden.Veel kou geleden in dit huis.
Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel
1
Recensie door: ()
Tegenwoordig woont er een bk
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel in Eindhoven

Pastorie bij Sint-Lambertuskerk

Hoogstraat 301
Eindhoven
In 1909 door W. te Riele Gzn. ontworpen, bij de H. Lambertuskerk behorende, PASTORIE, opgetrokken in baksteen met twee bouwlagen onder omlop..

Sint-Lambertuskerk

Hoogstraat 299
Eindhoven
In 1909 door W. te Riele Gzn. ontworpen, in 1910-11 gebouwde neogotische KRUISBASILIEK, genaamd H. Lambertus, met vierzijdige ingangstoren e..

Huize Kera (thans "Ritahuis")

Hoogstraat 231
Eindhoven
Inleiding FABRIKANTENWONING, gebouwd in 1919 in opdracht van textielfabrikant Kerssemakers. Het pand is in een sobere stijl uitgevoerd met ..

-

St Claralaan 1
Eindhoven
Inleiding De OMMURING met POORT en BRUG rondom het Clarissenklooster en de kloostertuin maakt onderdeel uit van het in 1950 - 1953 naar o..

Clarissenklooster 'Rapelenburg'

St Claralaan 1
Eindhoven
Inleiding Het in 1950-1953 door C.H. de Bever gebouwde kloostergebouw van het complex CLARISSENKLOOSTER 'Rapelenburg' is gelegen op een o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel in Eindhoven

Foto's (1)