Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoolgebouw Christelijk Nationale Schoolvereeniging in Eindhoven

Gebouw

Galileistraat 2
5621AE Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1929
Architect: J.W. Hanrath


Beschrijving van Schoolgebouw Christelijk Nationale Schoolvereeniging

Inleiding Zevenklassige SCHOOL, gebouwd naar ontwerp van J.W. Hanrath in 1929 in opdracht van de vereniging voor Christelijk Nationaal Onderwijs in Traditionalistische stijl. Noodlokalen die aan de achter- en zijkant van het gebouw zijn toegevoegd worden niet beschermd. De school ligt aan de Galileistraat, op de hoek met de Groenewoudseweg in het stadsdeel Woensel. Omschrijving De hoofdmassa van het gebouw bestaat uit een tweelaagse bouwmassa op rechthoekige plattegrond onder een schilddak. Tegen de linkerzijkant van de voorgevel is een blokvormig, torenachtig element (drie lagen hoog) onder plat dak geplaatst, hierin bevindt zich de ingang in een trapsgewijs verdiepte rondboog. Erboven is het opschrift "Christelijk Nationale Schoolvereeniging" aangebracht. Het blok heeft een smalle opbouw met vlaggenmast. Het platte dak is voorzien van een rand keramische tegels. Naast deze toren is een blokvormige bouwmassa onder plat dak geplaatst (de tweede bouwlaag is waarschijnlijk een latere toevoeging, in dezelfde stijl als de rest van het pand uitgevoerd). Daarachter, iets terug gelegen, strekt zich een tweelaagse bouwmassa met plat dak op rechthoekige plattegrond, evenwijdig aan de zijstraat uit. De achterzijde van het pand is van een tweelaagse uitbouw onder plat dak voorzien. Aan de rechterzijde van de voorgevel is een éénlaagse blokvormige aanbouw onder schilddak aanwezig. Het pand is uitgevoerd in gele baksteen, de daken zijn voorzien van een overstek en gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel heeft grote samengestelde ramen (elk raam correspondeert met één klaslokaal). Op de begane grond worden deze horizontaal doorsneden door een grindbetonnen band, verticaal zijn bakstenen stijlen aangebracht. Boven de band zijn de ramen met kleine houten roeden onderverdeeld, eronder zijn metalen kozijnen aangebracht. Ook het blok naast de ingangspartij is van grote ramen voorzien. De overige ramen in zijgevel en achtergevel zijn breed en laag. Alle ramen op de verdieping zijn voorzien van een brede middenstijl en kalf en hebben een kleine roedenverdeling. Zowel aan de voor- als aan de achterzijde van het pand bevindt zich een betegelde plaats. Waardering De school is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de detaillering en als voorbeeld in het werk van de architect Hanrath. Het is tevens van belang als voorbeeld van de ontwikkeling van de schoolarchitectuur in de stad Eindhoven. Het is waardevol vanwege de gaafheid van het exterieur en vanwege de markante ligging op een hoek, geaccentueerd door de toren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518797
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoolgebouw Christelijk Nationale Schoolvereeniging in Eindhoven

Joods kerkhof

Groenewoudseweg 4
Eindhoven
Inleiding JOODSE BEGRAAFPLAATS, gelegen op een rechthoekig terrein tegen de spoorlijn. De oudste graven dateren uit het laatste kwart van d..

Klokgebouw (Philipsgebouw SA)

Glaslaan 2
Eindhoven
Inleiding Meerlaags, FABRIEKSGEBOUW met FABRIEKSWATERTOREN gebouwd naar ontwerp van architect A. de Broekert van het Philips Ingenieursbure..

Veemgebouw (Philipsgebouw SDM)

Glaslaan 2
Eindhoven
Inleiding Veemgebouw, gebouwd in 1942 naar ontwerp van het Ingenieursbureau Philips, in het ontwerp zijn expressionistische elementen verwe..

Philipsgebouw SK;SAN;SBP

Glaslaan 2
Eindhoven
Inleiding Reeks van drie meerlaags FABRIEKSGEBOUWEN, gebouwd in respektievelijk 1930, 1929, 1927 naar ontwerp van ir. A. de Broekert. Zgn. ..

Raadhuis van Woensel

Kloosterdreef 90
Eindhoven
Inleiding Voormalig RAADHUIS van Woensel, in Eclectische stijl gebouwd in 1896 naar ontwerp van A. Bogers. Het pand is gelegen aan de Kloo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoolgebouw Christelijk Nationale Schoolvereeniging in Eindhoven

Foto's (1)