Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in het villapark Den Elzent in Expressionistische vormentaal. De villa is tegenwoordig in gebruik als kantoor in Eindhoven

Woonhuis

Elzentlaan 29
5611LH Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1928
Architect: G. Geenen


Beschrijving van Villa in het villapark Den Elzent in Expressionistische vormentaal. De villa is tegenwoordig in gebruik als kantoor

Inleiding VILLA, gelegen aan de Elzentlaan, in het villapark Den Elzent. Het pand is in 1928 gebouwd naar een ontwerp van architect G. Geenen in Expressionistische vormentaal. De villa is tegenwoordig in gebruik als kantoor. Omschrijving Tweelaags, vrijstaand pand onder een hoog samengesteld schilddak. Het dak heeft een breed overstek en is gedekt met daktegels. De bouwmassa, uitgevoerd in baksteen, heeft diverse uitstekende delen aan een verder hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond. Aan de rechterzijkant is tegen de gevel een risaliet geplaatst waarin het portiek is uitgespaard. De voorgevel is voorzien van een erker met afgeschuinde hoeken, het muurwerk van de erker loopt door en fungeert als balustrade voor het erboven gelegen balkon. Op de balustrade zijn zuilen geplaatst ter ondersteuning van het tentdak dat uit het schilddak van de hoofdmassa steekt. Tegen de linker zijgevel is een éénlaags aanbouw onder plat dak aangebracht. In de gevels zijn randen aangebracht door middel van horizontaal in het metselwerk bevestigde tegels. In de rand onder de goot is een decoratieve band met polychroom metselwerk zichtbaar. De ramen zijn samengesteld en voorzien van glas-in-lood. Naast de erker op de begane grond zijn terrasdeuren aangebracht, erboven is een luifel aan metalen stangen opgehangen. Voor de deuren strekt zich een klein betegeld terras uit, afgescheiden door een gemetseld muurtje. In het dakvlak is een boogvormige dakkapel geplaatst. In het interieur zijn verschillende onderdelen van de oorspronkelijke inrichting bewaard gebleven. Voorbeelden daarvan zijn het halletje met polychrome betegeling en de vide met trappartij die in het midden van het pand is gelegen. De houten trap is gedecoreerd met uitgesneden loofwerk. Verder bevinden zich in een aantal kamers nog de houten lambriseringen en ingebouwde kastenwanden. Het pand heeft een kleine voortuin, van de straat gescheiden door middel van een baksteen muurtje. Waardering De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van villaparken voor de gegoede burgerij in de periode na de eerste Wereldoorlog; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de regionaal bekende architect Geenen. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518795
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in het villapark Den Elzent in Expressionistische vormentaal. De villa is tegenwoordig in gebruik als kantoor in Eindhoven

St. Joriscollege / St. Catharinalyceum

Elzentlaan 20
Eindhoven
Inleiding COLLEGEGEBOUW gebouwd als St. Joriscollege (voor jongens) en Catharinalyceum (voor meisjes). Het pand bestaat uit twee haaks op e..

Villa in eclectische trant

Stratumsedijk 26
Eindhoven
Villa in eclectische trant, gebouwd in 1877 door de J.H.Laffertee uit 's-Hertogenbosch. Gepleisterd gebouw met verdieping, middenrisaliet en..

Voormalige huishoudschool St. Martha

Jan Smitzlaan 9
Eindhoven
Omschrijving KLOOSTER, bestaande uit een samengestelde bouwmassa van een tweelaags rechthoekig blok onder schilddak waarvan de nok evenwijd..

Dr. A.F. Philips Observatorium

Alberdingk Thijmlaan 3
Eindhoven
Inleiding Het OBSERVATORIUM voor sterrenkunde en meteorologie bestaat uit een cylindrische toren met koepel, gelegen aan de westkant van he..

Voormalig klooster bij huishoudschool St. Martha, later gezondheidscentrum

Jan Smitzlaan 7
Eindhoven
Omschrijving Drielaags SCHOOLPAND op een L-vormige plattegrond, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels. Waar deze vleugels bij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in het villapark Den Elzent in Expressionistische vormentaal. De villa is tegenwoordig in gebruik als kantoor in Eindhoven

Foto's (1)