Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Joriscollege / St. Catharinalyceum in Eindhoven

Gebouw

Elzentlaan 20
5611LN Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1918/1923
Architect: T. Taen / E.G.H.H. Cuypers


Beschrijving van St. Joriscollege / St. Catharinalyceum

Inleiding COLLEGEGEBOUW gebouwd als St. Joriscollege (voor jongens) en Catharinalyceum (voor meisjes). Het pand bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste vleugels, gelegen op de hoek van de Jan Smitzlaan met de Elzentlaan. De bouw van het pand startte in 1923 naar een reeds in 1918 gemaakt ontwerp van Th. Taen (Amsterdam). Bij vertrek van deze architect naar het toenmalige Nederlands Indië werd de opdracht overgenomen door het bureau Ed. Cuypers. Omschrijving Het pand bestaat uit drie tweelaagse bouwmassa's namelijk twee haaks op elkaar staande vleugels en een schuin geplaatst middenstuk met ingangspartij. Het schuin geplaatste deel wordt aan weerszijden met de vleugels verbonden door middel van gebogen bouwmassa's, eveneens twee lagen hoog. De verschillende onderdelen zijn alle voorzien van een schilddak met pirons. Een uitzondering daarop zijn de gebogen delen, hier is een plat dak aangebracht. Het geheel is uitgevoerd in baksteen (op een fundering van gewapend beton) waarbij in reliëf decoraties zijn aangebracht in de vorm van velden onder de ramen en als lijsten onder de dakrand. De schuingeplaatste hoofdmassa is voorzien van een risaliet. Deze risaliet is hoger opgetrokken en steekt boven de goot uit. Hierin bevindt zich de ingang, in een breed portiek met Classicistische zuilen. De zijvleugels worden in tweeën gedeeld door bolle erkers over de gehele hoogte van het pand. Als afdekking hebben deze erkers een koepel, gedekt met daktegels. De ramen zijn voorzien van grote kruiskozijnen met horizontale roeden kennen. De dakkapellen die samengesteld in het dakvlak zijn aangebracht zijn voorzien van gebogen frontons. In het interieur zijn centrale hal en trappartij nog in de oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. Aan de straatzijde heeft het pand gazons, aan de achterzijde is een plaats aangelegd. Waardering De voormalige school is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw, met name door de opvallende plattegrondvorm. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect Taen en het Bureau Cuypers. Het heeft ensemblewaarden vanwege de markante situering op een straathoek in het villapark Den Elzent. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518794
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Joriscollege / St. Catharinalyceum in Eindhoven

Elzentbrug

Jan Smitzlaan
Eindhoven
Inleiding Vaste BRUG, gebouwd in 1930 door de dienst Gemeentewerken van de Gemeente Eindhoven. De brug ligt op de grens van het villapark D..

Voormalige huishoudschool St. Martha

Jan Smitzlaan 9
Eindhoven
Omschrijving KLOOSTER, bestaande uit een samengestelde bouwmassa van een tweelaags rechthoekig blok onder schilddak waarvan de nok evenwijd..

Voormalig klooster bij huishoudschool St. Martha, later gezondheidscentrum

Jan Smitzlaan 7
Eindhoven
Omschrijving Drielaags SCHOOLPAND op een L-vormige plattegrond, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels. Waar deze vleugels bij..

Villa in het villapark Den Elzent in Expressionistische vormentaal. De villa is tegenwoordig in gebruik als kantoor

Elzentlaan 29
Eindhoven
Inleiding VILLA, gelegen aan de Elzentlaan, in het villapark Den Elzent. Het pand is in 1928 gebouwd naar een ontwerp van architect G. Geen..

Villa in eclectische trant

Stratumsedijk 26
Eindhoven
Villa in eclectische trant, gebouwd in 1877 door de J.H.Laffertee uit 's-Hertogenbosch. Gepleisterd gebouw met verdieping, middenrisaliet en..

Kaart & Routeplanner

Route naar St. Joriscollege / St. Catharinalyceum in Eindhoven

Foto's (30)

Alle 30 foto's weergeven