Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeenschapshuis (voormalige pastorie St. Petruskerk) in Eindhoven

Kerkelijk Gebouw

Kloosterdreef 31
5623DB Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Gemeenschapshuis (voormalige pastorie St. Petruskerk)

Inleiding PASTORIE bij de St. Petruskerk (monument nummer 14653). Gebouwd omstreeks 1910 met Neo-Gotische elementen. De pastorie ligt naast de kerk, aan de Kloosterdreef, op de hoek met de Pastoriestraat, een deel van de oude structuur in het stadsdeel Woensel. Een moderne aanbouw tegen de rechterzijgevel wordt bij de bescherming buiten beschouwing gelaten. Omschrijving Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Aan weerszijden van het pand zijn in het verlengde van de hoofdmassa aanbouwen onder zadeldak geplaatst. Deze zijn eveneens twee lagen hoog maar hebben een iets kleinere verdiepingshoogte. Aan de achterzijde sluiten haakse vleugels (ook twee lagen onder zadeldak) aan op deze aanbouwen. De hoofdmassa is vijf traveeën breed, de aangrenzende delen zijn elk twee traveeën breed. Het pand is uitgevoerd in baksteen waarbij een hardstenen plint en waterlijst tegen de voorgevel zijn aangebracht. De daken zijn gedekt met leien. Onder de gootlijst is een gemetseld fries zichtbaar. Voor de voordeur is een natuurstenen trapje aanwezig, aan weerszijden van de deur en op de verdieping bevinden zich getoogde ramen gevuld met glas-in-lood. Boven de ramen zijn segmentbogen aangebracht waarvan de aanzet- en sluitstenen in natuursteen zijn uitgevoerd. In de rechteraanbouw is een segmentboog-vormige poort aanwezig waarboven zich ramen als in de hoofdmassa bevinden, in het linkergedeelte zijn eenvoudige ramen geplaatst. In het interieur is de indeling in grote lijnen in de authentieke toestand gehandhaafd. Tevens zijn nog enkele elementen van de oorspronkelijke inrichting aanwezig. Voorbeelden daarvan zijn de tegelvloer in de gang en de glas-in-lood ramen. In één van de vertrekken aan de voorzijde bevindt zich een schouw. Het pand is omgeven door een ommuurde tuin. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie in dit geval vanwege centraal middendeel en twee bescheiden zijvleugels. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Woensel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518792
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemeenschapshuis (voormalige pastorie St. Petruskerk) in Eindhoven

Sint Petruskerk

Kloosterdreef 29
Eindhoven
St.Petrus. 1874-1876 door H.J. van Tulder; toren 1912-1913 door L.J.P. Kooken. Neogotische kruisbasiliek met bundelpijlers, traceringen bove..

Raadhuis van Woensel

Kloosterdreef 90
Eindhoven
Inleiding Voormalig RAADHUIS van Woensel, in Eclectische stijl gebouwd in 1896 naar ontwerp van A. Bogers. Het pand is gelegen aan de Kloo..

Oude Toren

Oude Torenstraat 1
Eindhoven
Kerktoren. Gotische toren, overblijfsel van de afgebroken kerk van St. Pieter. 15e eeuws bakstenen bouwwerk met overhoekse steunberen aan de..

Schoolgebouw Christelijk Nationale Schoolvereeniging

Galileistraat 2
Eindhoven
Inleiding Zevenklassige SCHOOL, gebouwd naar ontwerp van J.W. Hanrath in 1929 in opdracht van de vereniging voor Christelijk Nationaal Onde..

Joods kerkhof

Groenewoudseweg 4
Eindhoven
Inleiding JOODSE BEGRAAFPLAATS, gelegen op een rechthoekig terrein tegen de spoorlijn. De oudste graven dateren uit het laatste kwart van d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeenschapshuis (voormalige pastorie St. Petruskerk) in Eindhoven

Foto's (1)