Rijksmonumenten > Gemeenschapshuis (voormalige p... > Eindhoven

Gemeenschapshuis (voormalige pastorie St. Petruskerk) in Eindhoven

Kloosterdreef 31
5623DB Eindhoven
Noord-Brabant (gemeente Eindhoven)

Kerkelijke dienstwoning
1910

Rijksmonument nummer: 518792

Recensie over Gemeenschapshuis (voormalige pastorie St. Petruskerk)Voeg een recensie toe!
Route naar Gemeenschapshuis (voormalige pastorie St. Petruskerk) Route berekenen

Kaart voor Gemeenschapshuis (voormalige pastorie St. Petruskerk) in Eindhoven

Beschrijving | Recensies (0)

Beschrijving Gemeenschapshuis (voormalige pastorie St. Petruskerk)

Inleiding PASTORIE bij de St. Petruskerk (monument nummer 14653). Gebouwd omstreeks 1910 met Neo-Gotische elementen. De pastorie ligt naast de kerk, aan de Kloosterdreef, op de hoek met de Pastoriestraat, een deel van de oude structuur in het stadsdeel Woensel. Een moderne aanbouw tegen de rechterzijgevel wordt bij de bescherming buiten beschouwing gelaten. Omschrijving Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Aan weerszijden van het pand zijn in het verlengde van de hoofdmassa aanbouwen onder zadeldak geplaatst. Deze zijn eveneens twee lagen hoog maar hebben een iets kleinere verdiepingshoogte. Aan de achterzijde sluiten haakse vleugels (ook twee lagen onder zadeldak) aan op deze aanbouwen. De hoofdmassa is vijf traveeën breed, de aangrenzende delen zijn elk twee traveeën breed. Het pand is uitgevoerd in baksteen waarbij een hardstenen plint en waterlijst tegen de voorgevel zijn aangebracht. De daken zijn gedekt met leien. Onder de gootlijst is een gemetseld fries zichtbaar. Voor de voordeur is een natuurstenen trapje aanwezig, aan weerszijden van de deur en op de verdieping bevinden zich getoogde ramen gevuld met glas-in-lood. Boven de ramen zijn segmentbogen aangebracht waarvan de aanzet- en sluitstenen in natuursteen zijn uitgevoerd. In de rechteraanbouw is een segmentboog-vormige poort aanwezig waarboven zich ramen als in de hoofdmassa bevinden, in het linkergedeelte zijn eenvoudige ramen geplaatst. In het interieur is de indeling in grote lijnen in de authentieke toestand gehandhaafd. Tevens zijn nog enkele elementen van de oorspronkelijke inrichting aanwezig. Voorbeelden daarvan zijn de tegelvloer in de gang en de glas-in-lood ramen. In één van de vertrekken aan de voorzijde bevindt zich een schouw. Het pand is omgeven door een ommuurde tuin. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie in dit geval vanwege centraal middendeel en twee bescheiden zijvleugels. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Woensel.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gerelateerde monumenten in de buurt van Gemeenschapshuis (voormalige pastorie St. Petruskerk) in Eindhoven

 1. 1
  Kosterswoning bij Steentjeskerk
  Sint Antoniusstraat 5
  5616 RT Eindhoven
  Inleiding KOSTERSWONING behorend bij de voormalige Sint Antoniuskerk, gebouwd tussen 1917-1919 door architect J.H.H. van Groenendael in T..
 2. 2
  Pastorie bij Steentjeskerk
  Sint Antoniusstraat 9
  5616 RT Eindhoven
  Inleiding PASTORIE, behorend bij de voormalige Sint Antoniuskerk, gebouwd tussen 1917 en 1919 door J.H.H. van Groenendael. Het pand bevat..
 3. 3
  Kosterswoning bij Catharinakerk
  Kerkstraat 1
  5611 GH Eindhoven
  Inleiding KOSTERSWONING bij Catharinakerk, gebouwd in 1871 in Neo-Gotische stijl door P.J.H. Cuypers. Verbouwd door architect de Bever. I..
 4. 4
  Directeurswoning en chauffeurswoning behorende bij het kantoorgebouw Coöperatieve Centrale Boerenleenbank
  Raiffeisenstraat 1
  5611 CH Eindhoven
  RAIFFEISSENSTRAAT 1 Inleiding DIRECTEURSWONING bij de bank aan de Dommelstraat. Het betreft een blokvormig pand, tegelijk met de bank doo..
 5. 5
  Pastorie Heilig Hartkerk
  Ploegstraat 1
  5615 HA Eindhoven
  Inleiding Pastorie van de parochiekerk van het Heilige Hart van Jezus in 19129-1931 gebouwd naar ontwerp van Dom Paul Bellot en H.C. van ..