Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw met woningen in Traditionele stijl in een straatwand in Eindhoven

Woonhuis

Bosboomstraat 24
5613KE Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1921
Architect: L. Kooken


Beschrijving van Poortgebouw met woningen in Traditionele stijl in een straatwand

Inleiding POORTGEBOUW met WONINGEN in Traditionele stijl in een straatwand, gebouwd in 1921 naar ontwerp van architect L.P.J. Kooken. Het poortgebouw en de wijk waar het deel van uit maakt, kwamen tot stand in opdracht van de woningbouwvereniging voor katholieke arbeiders St. Joseph. Deze wijk, waarbinnen het poortgebouw een centrale plaats inneemt, ligt in het stadsdeel Tongelre, nabij het Eindhovens kanaal. Omschrijving Het poortgebouw met woningen bestaat uit een middendeel van twee bouwlagen met een topgevel. Dit gedeelte heeft een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt, de topgevel is voorzien van een zadeldak. Aan weerszijden hiervan is een éénlaags gedeelte onder een wolfdak gebouwd. In het midden van het pand bevindt zich een brede onderdoorgang onder een segmentboog, geflankeerd door twee smalle doorgangen onder rondbogen. Tussen deze gangen bevinden zich bakstenen pijlers als ondersteuning voor de kruisgewelven. Het geheel is uitgevoerd in baksteen waarbij de pijlers aan de straatzijde zijn voorzien van natuursteen kapitelen. Wenkbrauwbogen in een afwijkende kleur baksteen boven de bogen van de doorgangen aangebracht, benadrukken deze doorgangen. In reliëf is vertikaal de datering "ANNO" en "1920" in een ruitvormige omlijsting in het metselwerk aangebracht. Smeedijzeren ankers vormen de initialen van de woningbouwvereniging: S.J. In het woongedeelte zijn vooral samengestelde ramen geplaatst (op de begane grond is de raamindeling gewijzigd), in de topgevel bevinden zich T-ramen. Waardering Het poortgebouw met woonhuizen is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de zorg voor de arbeidershuisvesting op religieuze grondslag en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de volkswoningbouw. Het heeft architectuurhistorisch belang door de sobere vormentaal en is van belang als voorbeeld van het werk van architect Kooken. Het geheel heeft ensemblewaarden als een vroeg en een goed voorbeeld van seriewoningbouw met toepassing van assenstelsels en poorten, die het ruimelijk karakter van de wijk versterken. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518788
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw met woningen in Traditionele stijl in een straatwand in Eindhoven

Nutskleuterschool (Fröbelschool), onderdeel van Basisschool Reigerlaan

Eksterlaan 4
Eindhoven
Inleiding De voormalige FRÖBELSCHOOL is in 1927 gebouwd naar plannen van J.W. Hanrath voor de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen in Trad..

Basisschool Reigerlaan

Reigerlaan 3
Eindhoven
Inleiding SCHOOL, gebouwd in 1914 door J.W. Hanrath in Traditionalistische stijl. Omschrijving Tweelaags pand dat uit een hoofdvleugel (a..

Voormalige hoofdonderwijzerswoning

Reigerlaan 1
Eindhoven
Inleiding ONDERWIJZERSWONING, nu woonhuis, gebouwd in 1914 door J.W. Hanrath in Traditionalistische stijl. Omschrijving Tweelaags pand o..

Gran Ville

Parklaan 95
Eindhoven
Inleiding VILLA, gebouwd in 1916 naar ontwerp van architect J. Cuypers, in opdracht van tabaksfabrikant B. Mignot, in Traditionalistische s..

Botercontrolestation, thans woonhuis

Fazantlaan 23
Eindhoven
Inleiding Pand, in 1916 gebouwd als BOTERCONTROLESTATION voor de Vereniging Botercontrôle. Het is een vrijstaand pand, uitgevoerd in Um 18..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poortgebouw met woningen in Traditionele stijl in een straatwand in Eindhoven

Foto's (1)