Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis en stal behorende bij Kortonjo in Eindhoven

Woonhuis

Aalsterweg 237
5644RB Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1907
Architect: G. Geenen


Beschrijving van Koetshuis en stal behorende bij Kortonjo

Inleiding Achter het pand Aalsterweg 237-239, met een muur eraan verbonden, bevindt zich een KOETSHUIS met STAL en tuinhek gebouwd in 1907 naar ontwerp van architect G. Geenen. Het geheel dat in opdracht van de notaris Fens tot stand kwam heeft kenmerken van de Chaletstijl en enkele elementen van Art Nouveau. Omschrijving Koetshuis met stal onder een zadeldak met windveer en een overstek op klossen. In de top is hangend houtwerk en een makelaar aangebracht. De makelaar heeft in de top een gesneden klaver drie. Het pand is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een gepleisterde topgevel. De speklagen zijn in strengperssteen aangebracht, uitgevoerd als bij het zomerhuis. Een brede poort met metalen latei is in de kopse gevel aangebracht. Erboven is een rondboograam zichtbaar. Het interieur is met klinkers bestraat. De voormalige koetsierswoning was op de verdieping gesitueerd. De stal bevindt zich in een afgescheiden gedeelte. De wanden zijn betegeld met witte geglazuurde tegels. Het houten hekwerk en metalen ruif zijn bewaard gebleven. Waardering Het koetshuis met stal is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden als regionale variant op de Art Nouveau en vanwege de detaillering, het is van bijzonder belang in het oeuvre van de regionaal belangrijke architect Geenen. Het complex heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de landschappelijke tuin. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur. Het complex is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518787
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis en stal behorende bij Kortonjo in Eindhoven

Buitenhuis Kortonjo

Aalsterweg 237
Eindhoven
Inleiding ZOMERHUIS met DIENSTVERTREKKEN, gebouwd door architect G. Geenen in 1907, ter vervanging van een laat-negentiende eeuws buitenhui..

Tuinmanswoning (bij Kortonjo)

Aalsterweg 239
Eindhoven
Inleiding TUINMANSWONING, gebouwd in 1907 door architect G. Geenen. Het geheel dat in opdracht van de notaris Fens tot stand kwam heeft ken..

Dubbel woonhuis. In de gevels is invloed van de Expressionistische architectuur zichtbaar, door de toepassing van motieven van Dom Bellot

Aalsterweg 203
Eindhoven
Inleiding DUBBEL WOONHUIS, gelegen aan de Aalsterweg in het zuiden van Eindhoven. Het pand is in 1927 gebouwd naar ontwerp van architect H...

Grafkapel van de familie Van Abbe

Roostenlaan 300
Eindhoven
Inleiding GRAFKAPEL van de familie H. van Abbe. Gebouwd naar een ontwerp van A.J. Kropholler in 1935 in de voor hem kenmerkende Traditiona..

Eikenburg

Aalsterweg 289
Eindhoven
Inleiding HOOFDGEBOUW annex KAPEL van het internaat Eikenburg, gesticht op het voormalige landgoed "De Heihoef" van jonkheer Van der Beken ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis en stal behorende bij Kortonjo in Eindhoven

Foto's (1)