Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinmanswoning bij De Burgh in Eindhoven

Woonhuis

Geldropseweg 168
5613LN Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1912
Architect: J.Th.J. Cuypers


Beschrijving van Tuinmanswoning bij De Burgh

Inleiding TUINMANSWONING, gebouwd in 1912 in Neo-Renaissancestijl, in opdracht van de familie Smits van Oyen naar een ontwerp van J.Th.J. Cuypers. Omschrijving Eénlaags pand op een vierkante plattegrond onder tentdak. Het dak is gedekt met leisteen en heeft een gootlijst op klossen. Tegen de voorzijde is een risaliet met trapgevel en een haaks op het hoofddak geplaatst zadeldak zichtbaar. Een uitstekend portiek is op de hoek van het pand aanwezig. Op een bakstenen muurtje zijn houten pilaren met een natuurstenen voet geplaatst, de pilaren worden naar boven toe breder en ondersteunen een houten afdekking. Het pand is uitgevoerd in baksteen waarbij een aantal elementen in natuursteen zijn aangebracht, voorbeelden daarvan zijn de blokken naast de ramen, delen van de strekken boven de ramen en de afdekplaten op de trapgevel. De T-ramen hebben luiken, in de topgevel is een samengesteld raam aangebracht. De boven- en zijlichten van de deur zijn gevuld met glas-in-lood. Waardering De tuinmanswoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de detaillering, het is van bijzonder belang in het oeuvre van J. Cuypers. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met het landhuis. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518784
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa de Burgh, gezien vanaf de Geldropseweg

De Burgh is een villa die gebouwd is op de plaats van een voormalig slot in het Eindhovense stadsdeel Stratum aan de Geldropseweg 170. Om deze villa ligt een park. Zowel de villa als de naastgelegen tuinmanswoning staat op de lijst van rijksmonumenten.

De eerste vermeldingen van dit slot stammen uit 1325. Het betrof een versterkte burcht die door een gracht omgeven was.

In 1912 werd deze burcht met bijbehorende hoeven gekocht door Franciscus Johannes Maria Smits van Oyen, telg uit de patriciërsfamilie Smits van Oyen. Deze sloopte de burcht en liet een landhuis bouwen, ontworpen door Jos Cuypers. Leden van deze familie woonden hier tot 1936, waarna het pand een inrichting werd waar psychiatrische patiënten verzorgd werden door de Zusters van Barmhartigheid. Vanaf 1983 werd het een rusthuis voor de zusters van deze congregatie.

Op het terrein, tegenwoordig Glorieuxpark geheten naar Modestus Stephanus Glorieux, stichter van de congregatie, staat een beuk uit omstreeks 1830 met een omvang van zes meter.

De rond 1960 ten oosten van het terrein aangelegde woonwijk is naar de villa genoemd: het Burghplan.

Externe linksMonumenten in de buurt van Tuinmanswoning bij De Burgh in Eindhoven

De Burgh

Geldropseweg 170
Eindhoven
Inleiding Bakstenen LANDHUIS gebouwd in 1912 in Neo-Renaissance stijl, in opdracht van de familie Smits van Oyen, naar een ontwerp van J.Th..

Witte Dorp

Geldropseweg 164
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van d..

Witte Dorp

Geldropseweg 158
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouw naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de..

Witte Dorp

Petrus Dondersstraat 25
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouw naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de..

Witte Dorp: rij langgerekte woningen, tweelaags panden

Petrus Dondersstraat 1
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinmanswoning bij De Burgh in Eindhoven

Foto's (1)