Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Constant Rebecquekazerne, legeringsgebouwen in Eindhoven

Militair Object

Oirschotsedijk 14 b
5651GC Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938
Architect: J. Zwart / A.G. Boost


Beschrijving van Constant Rebecquekazerne, legeringsgebouwen

Inleiding De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van Eindhoven en beslaat een rechthoekig terrein tussen de Oirschotsedijk en de spoorlijn naar Den Bosch. De vroegste bebouwing is aan de Oirschotsedijk geconcentreerd. Daar kwam een zogenaamde "Boost-kazerne" tot stand. De behoefte aan nieuwe kazerne gebouwen nam toe toen in 1938 de Dienstplichtwet gewijzigd werd, om aan deze behoefte te voldoen werd een standaardtype ontworpen door kapitein der Genie A.G. Boost. Kenmerkend voor dit type zijn het poortgebouw en paviljoens, gegroepeerd rond een exercitieterrein en uitgevoerd in een zakelijke stijl. Latere uitbreidingen zijn in het noorden en uiterste westen van het terrein gerealiseerd in de jaren '40. Deze uitbreidingen worden niet beschermd. Thans is het complex bij Defensie in gebruik als Rij- en Tractieschool. Omschrijving Drie LEGERINGSGEBOUWEN, elk paviljoen bestaat uit een tweelaags pand op rechthoekige plattegrond onder schilddak. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, de daken zijn voorzien van een overstek en gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Tegen de kopse gevel is een uitbouw onder een lager dak geplaatst. De gevel aan de zijde van het exercitieterrein kent risalieten waarin zich de trappehuizen bevinden. In de gevels zijn samengestelde ramen met metalen kozijnen aangebracht. Het interieur is met uitzondering van hal en trappartijen gemoderniseerd. Waardering De drie legerinsgebouwen zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting, van kazernementen in of nabij de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de zorgvuldig gedetailleerde stijlvormen die door de bureaus der genie kort voor de Tweede Wereldoorlog werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het gebouw is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het object is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518778
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Constant Rebecquekazerne, legeringsgebouwen in Eindhoven

Constant Rebecquekazerne, poortgebouw

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van..

Constant Rebecquekazerne, paviljoen

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding PAVILJOEN, uit 1938 onderdeel van de Constant Rebeque kazerne, ontworpen door de Genie onderleiding van J. Zwart. Omschrijving ..

Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding KETELHUIS op enige afstand, naast het hoofdgebouw gelegen, gebouw in ca. 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp ..

Kapel, thans conferentieoord (de Grote Beek)

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding KAPEL annex FOYER, gelegen op de hoek van twee wegen, achter het hoofdgebouw, gebouwd in 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedeli..

Hoofdgebouw ziekenhuis De Grote Beek

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding Hoofdgebouw, voormalig ADMINISTRATIEGEBOUW van het gesticht, in Neo-Renaissancestijl gebouwd in ca. 1918, vermoedelijk naar ontwe..

Kaart & Routeplanner