Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige hoofdonderwijzerswoning in Eindhoven

Woonhuis

Reigerlaan 1
5613CD Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1914
Architect: J.W. Hanrath


Beschrijving van Voormalige hoofdonderwijzerswoning

Inleiding ONDERWIJZERSWONING, nu woonhuis, gebouwd in 1914 door J.W. Hanrath in Traditionalistische stijl. Omschrijving Tweelaags pand onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is gedekt met golfpannen. Het pand is uitgevoerd in baksteen en heeft een rechthoekige plattegrond waarbij tegen de rechter zijgevel een aanbouw is geplaatst. Deze aanbouw is één laag hoog met een balkon, voorzien van een opengewerkte baksteen balustrade. Aan de linkerkant is iets terugliggend ten opzichte van de voorgevel een éénlaags aanbouw onder schilddak aanwezig, hier bevindt zich de ingang van het huis. De gevels zijn wit gesausd, in het metselwerk zijn tussen de ramen van de verdieping en die van de begane grond verdiepte vlakken, onder de goot is een sierrand aanwezig. De ramen zijn onderverdeeld door middel van kleine roeden en op de begane grond voorzien van luiken (in de onderlichten is de roedenverdeling daar reeds verdwenen). Waardering De woning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het Nutsonderwijs in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van het schoolgebouw met bijgebouwen. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect Hanrath. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur. Het is als geheel zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518774
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige hoofdonderwijzerswoning in Eindhoven

Basisschool Reigerlaan

Reigerlaan 3
Eindhoven
Inleiding SCHOOL, gebouwd in 1914 door J.W. Hanrath in Traditionalistische stijl. Omschrijving Tweelaags pand dat uit een hoofdvleugel (a..

Nutskleuterschool (Fröbelschool), onderdeel van Basisschool Reigerlaan

Eksterlaan 4
Eindhoven
Inleiding De voormalige FRÖBELSCHOOL is in 1927 gebouwd naar plannen van J.W. Hanrath voor de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen in Trad..

Gran Ville

Parklaan 95
Eindhoven
Inleiding VILLA, gebouwd in 1916 naar ontwerp van architect J. Cuypers, in opdracht van tabaksfabrikant B. Mignot, in Traditionalistische s..

Botercontrolestation, thans woonhuis

Fazantlaan 23
Eindhoven
Inleiding Pand, in 1916 gebouwd als BOTERCONTROLESTATION voor de Vereniging Botercontrôle. Het is een vrijstaand pand, uitgevoerd in Um 18..

Huize de Goren

Parklaan 54
Eindhoven
Inleiding Vrijstaande VILLA, "Huize De Goren", gebouwd in 1916 in Traditionalistische stijl, naar ontwerp van J.W. Hanrath, in opdracht van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige hoofdonderwijzerswoning in Eindhoven

Foto's (1)