Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Philipsgebouw SK;SAN;SBP in Eindhoven

Nijverheid Industrie

Glaslaan 2
5616LW Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927, 1929, 1930
Architect: Philips Technische Bedrijven afd. Bouwvakken o.l.v. A.I.J. de Broekert en J.R. Bouten


Beschrijving van Philipsgebouw SK;SAN;SBP

Inleiding Reeks van drie meerlaags FABRIEKSGEBOUWEN, gebouwd in respektievelijk 1930, 1929, 1927 naar ontwerp van ir. A. de Broekert. Zgn. "industrieboulevard" in Functionalistische stijl, die richtinggevend en maatbepalend voor complex Strijp I is geweest. Omschrijving Drie maal een langgerekt, zevenlaags gebouw op rechthoekige plattegrond onder een plat dak. Aan de straatzijde zijn de panden op de begane grond voorzien van een éénlaagse uitbouw met golvend dak, per travee gebogen. Aan de uiteinden van de panden zijn uitstekende bouwmassa's geplaatst waarin zich liftschachten en trappenhuizen bevinden. De panden zijn uitgevoerd in beton, SAN en SK zijn bepleisterd, op gebouw SBP zijn bekistingssporen zichtbaar. De gevels worden grotendeels in beslag genomen door brede ramen met metalen kozijnen en een roedenverdeling. De ramen in de trappenhuizen zijn kleiner. Het interieur is als gevolg van gewijzigd gebruik ingrijpend veranderd. Waardering De reeks van panden is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid, in het bijzonder de stichting van de op nationaal niveau van belang zijnde Philipsfabrieken en als visualisatie van de typologische ontwikkeling van de grootschalige hoogbouw voor de industrie. Het heeft innovatieve waarde vanwege de grootschalige en technisch uitgewerkte toepassing van gewapend betonconstructies. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst sobere, maar indrukwekkende vormgeving en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen; het is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect A. de Broekert. Het is tevens van belang wegens de gaafheid van het ex- en interieur. Het is zeldzaam vanwege opzet en constructie en als onderdeel van een samenhangend industrielandschap langzamerhand zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518771
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Philipsgebouw SK;SAN;SBP in Eindhoven

Klokgebouw (Philipsgebouw SA)

Glaslaan 2
Eindhoven
Inleiding Meerlaags, FABRIEKSGEBOUW met FABRIEKSWATERTOREN gebouwd naar ontwerp van architect A. de Broekert van het Philips Ingenieursbure..

Veemgebouw (Philipsgebouw SDM)

Glaslaan 2
Eindhoven
Inleiding Veemgebouw, gebouwd in 1942 naar ontwerp van het Ingenieursbureau Philips, in het ontwerp zijn expressionistische elementen verwe..

Joods kerkhof

Groenewoudseweg 4
Eindhoven
Inleiding JOODSE BEGRAAFPLAATS, gelegen op een rechthoekig terrein tegen de spoorlijn. De oudste graven dateren uit het laatste kwart van d..

Kosterswoning bij Steentjeskerk

St Antoniusstraat 5
Eindhoven
Inleiding KOSTERSWONING behorend bij de voormalige Sint Antoniuskerk, gebouwd tussen 1917-1919 door architect J.H.H. van Groenendael in Tra..

Sint Antoniuskerk (Steentjeskerk)

St Antoniusstraat 7
Eindhoven
Inleiding Voormalige Sint AntoniusKERK, bekend als "steentjeskerk", uitgevoerd naar ontwerp van J.H.H. van Groenendael in Neo-Romaanse stij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Philipsgebouw SK;SAN;SBP in Eindhoven

Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven