Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel, thans conferentieoord (de Grote Beek) in Eindhoven

Kerkelijk Gebouw

Doctor Poletlaan 1
5626NC Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1918


Beschrijving van Kapel, thans conferentieoord (de Grote Beek)

Inleiding KAPEL annex FOYER, gelegen op de hoek van twee wegen, achter het hoofdgebouw, gebouwd in 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp van het bureau Rijksbouwmeesters. Omschrijving Bakstenen gebouw op T-vormige plattegrond onder een samengesteld wolfdak, gedekt met leien. Op de hoekpunten zijn zinken pirons geplaatst. Het kapelgedeelte heeft een rechthoekige plattegrond onder wolfdak met een achtkantige ruiter midden op het dak, voorzien van een zinken koepel met smeedijzeren bekroning en klok. De lange gevel beslaat drie traveeen, waarin tuitgevels voorzien van zadeldaken. Hierin zijn grote ramen aangebracht, gevuld met glas-in-lood. Erboven zijn in het dakvlak kleine dakkapelletjes met een gebogen fronton aanwezig. Tegen de korte gevel is een nis met afgeschuinde zijden geplaatst. Haaks daarop een eenlaags bouwmassa onder schilddak met dakkapellen en wolfseinde. Hierin bevindt zich een theaterzaal met foyer. Dit deel is aan de korte gevel en lange gevel aan het binnenterrein van eenlaagse uitbouwen voorzien. Rechthoekige ramen met roedenverdeling, in de hoek daarvan een deel met hoger opgetrokken bolle erker onder koepeldak. Waardering De kapel annex foyer is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namenlijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswege in of nabij de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-renaissancestijl die door de rijksoverheidbureaus werd teogepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518767
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapel, thans conferentieoord (de Grote Beek) in Eindhoven

Hoofdgebouw ziekenhuis De Grote Beek

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding Hoofdgebouw, voormalig ADMINISTRATIEGEBOUW van het gesticht, in Neo-Renaissancestijl gebouwd in ca. 1918, vermoedelijk naar ontwe..

Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding KETELHUIS op enige afstand, naast het hoofdgebouw gelegen, gebouw in ca. 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp ..

Constant Rebecquekazerne, poortgebouw

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van..

Constant Rebecquekazerne, legeringsgebouwen

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van..

Constant Rebecquekazerne, paviljoen

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding PAVILJOEN, uit 1938 onderdeel van de Constant Rebeque kazerne, ontworpen door de Genie onderleiding van J. Zwart. Omschrijving ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)