Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoofdgebouw ziekenhuis De Grote Beek in Eindhoven

Gebouw

Doctor Poletlaan 1
5626NC Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1918
Architect: J.A. Vrijman


Beschrijving van Hoofdgebouw ziekenhuis De Grote Beek

Inleiding Hoofdgebouw, voormalig ADMINISTRATIEGEBOUW van het gesticht, in Neo-Renaissancestijl gebouwd in ca. 1918, vermoedelijk naar ontwerp van het bureau Rijksbouwmeesters. Omschrijving Het pand bestaat uit een langgerekte tweelaagse vleugel (veertien vensterassen breed) onder een zadeldak, afgesloten door drielaagse hoekmassa's onder schilddaken, haaks op het dak van de hoofdmassa. De vleugel wordt onderbroken door een drielaags middendeel met topgevel. Dit gedeelte heeft een schilddak, evenwijdig aan het zadeldak. Het dak wordt bekroond door een torentje met ui-spits en wijzerplaat aan de voorzijde. De drielaagse delen steken aan voor- en achterzijde uit ten opzichte van de vleugel. De hoekmassa's zijn aan de voorzijde voorzien van rechthoekige erkers met een bolle uitbouw. Erboven is een balkon aangebracht, de balustrade heeft natuurstenen balusters. De ingang in het middendeel is aan voor- en achterzijde vernieuwd en van een luifel voorzien. In de gevel zijn verder een groot aantal rechthoekige vierruitsramen aanwezig, de bovenlichten daarvan hebben een kleine roedenverdeling. In het middendeel en hoekblokken op de verdieping ook samengestelde ramen. De erkers hebben terrasdeuren. In het dakvlak zijn in elke vensteras aan de voor- en achterzijde dakkapellen aangebracht, voorzien van een gebogen fronton. In de drielaagse delen bevinden deze dakkapellen zich ook in de zijkanten van het dakvlak. Waardering Het administratiegebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswege in of nabij de grote steden en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-renaissancestijl die door de rijksoverheidsbureaus werd toegepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijkrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518766
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoofdgebouw ziekenhuis De Grote Beek in Eindhoven

Kapel, thans conferentieoord (de Grote Beek)

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding KAPEL annex FOYER, gelegen op de hoek van twee wegen, achter het hoofdgebouw, gebouwd in 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedeli..

Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding KETELHUIS op enige afstand, naast het hoofdgebouw gelegen, gebouw in ca. 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp ..

Constant Rebecquekazerne, poortgebouw

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van..

Constant Rebecquekazerne, legeringsgebouwen

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van..

Constant Rebecquekazerne, paviljoen

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding PAVILJOEN, uit 1938 onderdeel van de Constant Rebeque kazerne, ontworpen door de Genie onderleiding van J. Zwart. Omschrijving ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoofdgebouw ziekenhuis De Grote Beek in Eindhoven

Foto's (1)