Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie Heilig Hartkerk in Eindhoven

Kerkelijk Gebouw

Ploegstraat 1
5615HA Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1931
Architect: P.L.D. Bellot en H.C. van de Leur


Beschrijving van Pastorie Heilig Hartkerk

Inleiding Pastorie van de parochiekerk van het Heilige Hart van Jezus in 19129-1931 gebouwd naar ontwerp van Dom Paul Bellot en H.C. van de Leur. Omschrijving Blokvormig pand onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat, met een kleine uitbouw onder zadeldak aan de straatzijde. Deze uitbouw heeft afgeschuinde hoeken op de begane grond, erboven is over de gehele breedte van de gevel een brede gepleisterde band aangebracht. Het pand is uitgevoerd in baksteen. In de gevels zijn eenvoudige rechthoekige ramen aangebracht, de bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. De ingang bevindt zich in de zijgevel in de vorm van portiek onder een keperboog, voorzien van metselmozaiek. Op de verdieping van de uitbouw boven de lijst zijn drie keperboograampjes aanwezig. In het interieur is de indeling in grote lijnen gehandhaafd. Op de verdieping loopt parallel aan de nok van het dak een gang, aan weerszijden zijn kamers aanwezig. Op de begane grond is deze gang korter, tot op aanbouw. In de aanbouw een kamer met inbouwkasten. Voordeur en haldeur hebben bovenlichten in keperboog. Ook scheibogen in gang hebben deze vorm. Oorspronkelijke betegeling van gang en hal bleef bewaard, evenals paneeldeuren uit bouwtijd. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de pastorie. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de compositie en de detaillering in baksteen en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Dom Bellot en Van de Leur. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnisch, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518764
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig-Hartkerk
De parochiekerk van het Heilig Hart van Jezus.
De parochiekerk van het Heilig Hart van Jezus.
Plaats Eindhoven
Denominatie Rooms-katholiek
Gebouwd in 1929-1931
Uitbreiding(en) 1953 Mariakapel
Sluiting 2012
Gewijd aan Heilig Hart van Jezus
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  518763
Architectuur
Architect(en) Paul Bellot en Hendrik Christiaan van de Leur
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Expressionisme
De Mariakapel.
De Mariakapel.
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Heilig Hartkerk is een voormalige rooms-katholieke kerk in Eindhoven. Het kerkgebouw is ontworpen door architecten Dom Paul Bellot en Hendrik Christiaan van de Leur, die eveneens de naastgelegen pastorie ontwierp.

Beide panden werden tussen 1929 en 1931 gebouwd, en zowel de kerk als de pastorie staan op de lijst van Nederlandse rijksmonumenten.

Beschrijving

Zowel de kerk als de pastorie worden gekenmerkt door een expressionistische bouwstijl. De kerk kent een kruisvormige plattegrond, met aan de linker voorkant een tamelijk lage, vierkante toren en aan de rechterkant een hoge ronde toren met een tandwielvormige doorsnede. Deze toren is grotendeels identiek aan de toren van de Mariakerk in Waalwijk. Het onderste deel van de ronde toren is veelhoekig, en vormt het eerste van de in totaal drie geledingen waaruit de toren bestaat. De bovenste geleding bestaat uit galmgaten met daarboven een geprofileerde bakstenen lijst en een spits met smeedijzeren kruis. Het middelste en grootste deel van de toren wordt gekenmerkt door diepe inkepingen, die het geheel een tandwielvormig uiterlijk geven. Op het bovenste deel van deze tweede geleding bevinden zich vier wijzerplaten. De beduidend lagere, vierkante toren aan de linkerkant is voorzien van een tentdak. De Mariakapel, een blokvormige uitbouw die zich tussen beide torens tegen de voorgevel bevindt en in 1953 werd toegevoegd, heeft een koperen schilddak en werd ontworpen door Jos. Bedaux. De kapel is aan de straatzijde voorzien van hoge glas-in-loodramen, en aan de zijkanten van hoge deuren.

Kerksluiting

Wegens het besluit van het Bisdom 's-Hertogenbosch voor samenvoegen van de Eindhovense parochies is De Heilig Hartkerk op zondag 18 november 2012 aan de eredienst onttrokken.Monumenten in de buurt van Pastorie Heilig Hartkerk in Eindhoven

Heilig Hartkerk

Ploegstraat 3
Eindhoven
Inleiding R.K. KERK. De parochiekerk van het H. Hart van Jezus met bijbehorende pastorie is gebouwd naar plannen van Dom Paul Bellot en H.C..

Gezellenhuis

Guido Gezellestraat 35
Eindhoven
Inleiding Voormalig protestants WOONHOTEL of GEZELLENHUIS, gebouwd in 1928 naar ontwerp van A. Ingwersen. Het pand vertoont in de vormgevin..

Poortgebouw begraafplaats Catharinakerk

Zwembadweg 22
Eindhoven
Inleiding POORTGEBOUW van de begraafplaats van de Catharinakerk, uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in Traditionalistische stijl. ..

Grafkapel familie Smits Van Oyen, begraafplaats Catharinakerk

Zwembadweg 22
Eindhoven
Inleiding GRAFKAPEL van de familie Smits van Oyen, uitgevoerd in een Neo-Gotische stijl. Omschrijving Kapel op een rechthoekige platteg..

Graf familie Fens-Van Moll, begraafplaats Catharinakerk

Zwembadweg 22
Eindhoven
Inleiding GRAF van de familie Fens-van Moll, gemaakt door beeldhouwer H.J. Kluytmans uit Stratum in Eclectische vormen. Omschrijving Het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie Heilig Hartkerk in Eindhoven

Foto's (1)