Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele dienstwoning bij villa De Laak in Eindhoven

Woonhuis

Nachtegaallaan 2
5611CV Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1906-1907
Architect: J.W. Hanrath


Beschrijving van Dubbele dienstwoning bij villa De Laak

Omschrijving DUBBELE DIENSTWONING, eenlaags pand op een rechthoekige plattegrond, voorzien van een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De woningen zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar en elk drie traveeen breed. Het geheel is uitgevoerd in baksteen. Het dak is gedekt met leisteen en heeft een gootlijst, deze lijst loopt over dezelfde hoogte om de zijgevel door. De topgevel is hier voorzien van windveren. De deuren bevinden zich in het midden van de gevel, aan weerszijden daarvan zijn twee beluikte schuiframen met een kleine roedenverdeling aangebracht. De schuiframen in de zijgevel zijn met luiken uitgevoerd. Boven de deuren en ramen zijn in de strekken aanzet- en sluitstenen in natuursteen geplaatst. Verspreid in het dakvlak bevinden zich dakkapellen waarvan de middelste bekroond wordt door een fronton. Ook de ramen van de dakkapellen zijn voorzien van een kleine roedenverdeling. Midden in het dakvlak (tussen de dakkapellen) staan zowel aan de voor- als aan de achterzijde van het dak, hoge smalle schoorstenen. Voor de woningen is een smalle strook groen aanwezig, van de straat gescheiden door middel van een smeedijzeren hek. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van een buitenplaats voor de oprichter van de Philipsfabrieken binnen een nieuw opgezet villapark. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de verfijnde detaillering in de vormen van het 17e-eeuwse Hollandse Classicisme, het is van bijzonder belang is het oeuvre van de architect Hanrath. Het maakt deel uit van een complex met ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur; het is van belang wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518759
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorkant van de villa, gezien vanaf de Parklaan
Koetshuis

Villa De Laak is een gebouw in het Eindhovense stadsdeel Tongelre aan Parklaan 99 dat in 1907 in opdracht van Anton Philips is gebouwd door Johan Wilhelm Hanrath. De villa is in de um 1800 stijl gebouwd en omvat ook een koetshuis, orangerie, koetsierswoning, tuinmanswoning, huisknecht/chauffeurswoning , en een tuin die is aangelegd door Leonard Springer.

De tuin is gelegen in een landgoed aan de Dommel en het huis is omgracht. De naam is afkomstig van een beekje en zijriviertje van de Dommel, de Laak, dat vroeger door het gebied liep.

De diverse gebouwen vormen een architectonisch geheel in een sobere naar neoclassicisme zwemende trant. Ze zijn uitgevoerd in baksteen. Het hoofdgebouw wordt gekenmerkt door een strenge symmetrie, een hoog met leien bedekt schilddak, gemetselde pilasters, enkele guirlandes en andere natuurstenen versieringen.

Onder meer Anton Philips en Henriëtte Anna Philips hebben hier gewoond. De villa werd ook gebruikt als verblijf voor hoge gasten van Philips, en voor hoge buitenlandse bezoekers aan de gemeente Eindhoven. In 1980 is het complex gerenoveerd.

Het gebouw is niet toegankelijk, maar goed vanuit de Parklaan en de Nachtegaallaan te zien.

Toen in de jaren 1967-1970 sprake was van het voornemen om Cityplan Eindhoven uit te voeren, was ook het landgoed De Laak bedreigd, daar dit opgeofferd zou worden aan een stadsautoweg. Wegens protesten is dit plan nimmer uitgevoerd.

In augustus 2015 werd bekend dat in maart 2014 uit de villa een schilderij van een leerling van Rembrandt was gestolen. Het ging om een portret van Rembrandts zoon Titus.[1]

Externe link


Monumenten in de buurt van Dubbele dienstwoning bij villa De Laak in Eindhoven

Huize de Laak: koetshuis

Nachtegaallaan 2A
Eindhoven
Omschrijving KOETSHUIS, uit ca. 1907 gebouwd door J.W. Hanrath met Hollands Classicistische elementen. Eénlaags, vrijstaand pand op een r..

Huize de Laak: oranjerie

Nachtegaallaan 2A
Eindhoven
Omschrijving ORANJERIE uit ca. 1907, gebouwd door J.W. Hanrath met Hollands Classicistische elementen. Vrijstaand éénlaags pand op een re..

Huize de Laak: koetsierswoning

Nachtegaallaan 2a
Eindhoven
Omschrijving KOETSIERSWONING uit ca. 1907 met Hollands Classicistische elementen gebouwd door J.W. Hanrath. Eénlaags vrijstaand pand op e..

Botercontrolestation, thans woonhuis

Fazantlaan 23
Eindhoven
Inleiding Pand, in 1916 gebouwd als BOTERCONTROLESTATION voor de Vereniging Botercontrôle. Het is een vrijstaand pand, uitgevoerd in Um 18..

Dommelhoef, oorspr. villa Elsheim

Parklaan 97
Eindhoven
Inleiding VILLA Elsheim, gebouwd in opdracht van de fabrikant van sigarenkistjes (thans Picus) J. Brüning door A. Salm GBzn. Het pand dat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele dienstwoning bij villa De Laak in Eindhoven

Foto's (1)