Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witte Dorp in Eindhoven

Woonhuis

Geldropseweg 158
5613LN Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1937-1939
Architect: W. Dudok


Beschrijving van Witte Dorp

Inleiding De woningen zijn gebouw naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'. Omschrijving Blok van drie woningen. Nummer 158 is een twee laags pand waarvan de achterzijde drie bouwlagen telt. Het pand bestaat uit een vooruitstekende bouwmassa met het dak haaks op de straat en een kleiner drielaags bouwlid daartegen aan waarvan de nok parallel aan de straat loopt. In de voorgevel zijn een deur onder luifel en smalle ramen aangebracht. De zijgevel bevat op elke verdieping een groot rechthoekig samengesteld raam en een smal licht. Schuin ten opzichte van de woning is een garage aanwezig. Aangrenzend zijn de nummers 160 en 162 gebouwd. Bij 160 is de ingang in een portiek geplaatst, de gevel loopt met een afgeronde hoek daar naar toe. De luifel boven de deur loopt door als balkon op de verdieping. In de gevelwand aan de Geldropseweg is een reeks vierkante ramen in uitstekende lijsten zichtbaar. Op de verdieping bevinden zich rechthoekige samengestelde ramen. De deur met luifel, doorlopend in de afdekking van de erker, bij nummer 162 is in de zijgevel geplaatst. Erboven bevinden zich op de eerste en tweede verdieping rechthoekige samengestelde ramen. Haaks op de hoofdmassa staat een éénlaagse aanbouw onder zadeldak, haaks op de straat. Waardering De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; tevens zijn ze van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518740
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tuindorp
(Witte Dorp)
Wijk van Eindhoven
Kerngegevens
Gemeente Eindhoven
Stadsdeel Oud-Stratum
Oppervlakte 45 ha  
Inwoners (1 jan 2011) 2961[1] (6580 inw./km²)
Foto's
Tuindorp02 Burghplein.jpg

Tuindorp is een buurt van de wijk Oud-Stratum in het stadsdeel Stratum in Eindhoven. In de volksmond wordt de buurt Witte Dorp genoemd.

De buurt is in de jaren 1930 ontworpen door de architect Dudok. Nu is het grotendeels een beschermd stadsgezicht en in zijn geheel een Rijksmonument. Dit was de laatste vooroorlogse wijk van Eindhoven. Deze wijk werd in het begin vooral bewoond door niet-katholiek personeel van Philips. Het verhaal ging dat de straten juist daarom naar heiligen genoemd waren.

De buurt ligt in de wijk Oud-Stratum die verder uit de volgende buurten bestaat:

Foto's

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Witte Dorp in Eindhoven

Witte Dorp: rij langgerekte woningen, tweelaags panden

Petrus Dondersstraat 1
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van d..

Witte Dorp

Geldropseweg 164
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van d..

Witte Dorp

St Odastraat 1
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met de aannemer P. van Grootel en maken deel uit va..

Witte Dorp

Petrus Dondersstraat 25
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouw naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de..

Witte Dorp

Petrus Dondersstraat 8
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Witte Dorp in Eindhoven

Foto's (2)