Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witte Dorp: rij langgerekte woningen, tweelaags panden in Eindhoven

Woonhuis

Petrus Dondersstraat 1
5613LP Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1937-1939
Architect: W. Dudok


Beschrijving van Witte Dorp: rij langgerekte woningen, tweelaags panden

Inleiding De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'. Omschrijving Langgerekte rij woningen, tweelaags panden. Op de begane grond is een erker aangebracht waarvan de afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdieping zijn dicht op elkaar geplaatste vierruitsramen zichtbaar. Aan de achterzijde van deze woningen zijn op de verdieping kleine balkons aangebracht. In het dakvlak bevindt zich een langwerpige dakkapel. Deze rij wordt doorbroken door een smal gangetje tussen de nummers 9 en 11. De afsluitende panden, nummer 1 en 23 zijn gebouwd op een L-vormige plattegrond. Bij nummer 1 (op de hoek met de Geldropseweg) is de ingang in de kopse gevel geplaatst. Boven de deur steekt een betonnen luifel uit, in de topgevel is een rond raam zichtbaar. Nummer 23 is een drielaags pand met topgevel, dwars geplaatst ten opzichte van de aangrenzende rij aan de Petrus Dondersstraat. In de kopse gevel zijn samengestelde ramen aangebracht. De zijgevel is voorzien van een breed balkon. Waardering De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzonder uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangende woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518727
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tuindorp
(Witte Dorp)
Wijk van Eindhoven
Kerngegevens
Gemeente Eindhoven
Stadsdeel Oud-Stratum
Oppervlakte 45 ha  
Inwoners (1 jan 2011) 2961[1] (6580 inw./km²)
Foto's
Tuindorp02 Burghplein.jpg

Tuindorp is een buurt van de wijk Oud-Stratum in het stadsdeel Stratum in Eindhoven. In de volksmond wordt de buurt Witte Dorp genoemd.

De buurt is in de jaren 1930 ontworpen door de architect Dudok. Nu is het grotendeels een beschermd stadsgezicht en in zijn geheel een Rijksmonument. Dit was de laatste vooroorlogse wijk van Eindhoven. Deze wijk werd in het begin vooral bewoond door niet-katholiek personeel van Philips. Het verhaal ging dat de straten juist daarom naar heiligen genoemd waren.

De buurt ligt in de wijk Oud-Stratum die verder uit de volgende buurten bestaat:

Foto's

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Witte Dorp: rij langgerekte woningen, tweelaags panden in Eindhoven

Witte Dorp

St Odastraat 1
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met de aannemer P. van Grootel en maken deel uit va..

Witte Dorp

Geldropseweg 158
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouw naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de..

Witte Dorp: rij tweelaags panden

Petrus Dondersstraat 2
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van d..

Witte Dorp

St Odastraat 4
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met de aannemer P. van Grootel en maken deel uit va..

Witte Dorp

Petrus Dondersstraat 8
Eindhoven
Inleiding De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Witte Dorp: rij langgerekte woningen, tweelaags panden in Eindhoven

Foto's (1)