Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Witte Dame (EE/EF/EH) in Eindhoven

Nijverheid Industrie

Emmasingel 6
5611AZ Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927-1931
Architect: D. Roosenburg


Beschrijving van De Witte Dame (EE/EF/EH)

Inleiding Aaneenschakeling van drie VERDIEPINGSGEBOUWEN, gebouwd in respectievelijk 1927, 1928, 1929 en 1930 naar ontwerp van architect D. Roosenburg in een Functionalistische stijl. Het oudste pand, EE, ligt van de straat af evenwijdig aan de Emmasingel. EF staat haaks op de Emmasingel, EF sluit met de korte kant aan op het uiteinden van de lange kant van EE. Tegen de zijgevel van EG is het langgerekte pand EH geplaatst, evenwijdig aan de Emmasingel. In de hoek tussen EE en EF is een gedeelte van het terrein onbebouwd zodat naar de buitenkant van het terrein (hoek Willemstraat/Emmasingel) een open plaats ontstaat. Het geheel van haaks op elkaar geplaatste vleugels neemt een groot gedeelte van de straatwand aan de Emmasingel in beslag. Een ingrijpende verbouwing en herbestemming door de architect B. Dirrix is in 1998 gereedgekomen. Omschrijving De afzonderlijke vleugels zijn steeds zes bouwlagen hoog onder een plat dak met overstekende rand. De hoeken van het geheel zijn hoger opgetrokken. De kopse gevel van gebouw EE heeft een bolle erker over de gehele hoogte van het pand, met een glazen opbouw die boven de dakrand uitsteekt. Het pand is uitgevoerd in beton, over de gehele gevel zijn bekistingssporen zichtbaar. Het pand heeft grote ramen, voorzien van thans vernieuwde metalen kozijnen met een horizontale roedenverdeling. De oorspronkelijke indeling is geheel gewijzigd, de dubbele trappen voor de scheiding van mannelijk en vrouwelijk personeel zijn gehandhaafd evenals de zware betonconstructie met door vier kolommen en zware balken geschraagde vloervlakken. In een gedeelte van vijf vakken aan de Emmasingel is deze constructie vervangen door een nieuwe inbouw. Waardering Het gebouw 'de Witte Dame', deel uitmakend van de Philipsgebouwen aan de Emmasingel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal economische ontwikkeling van de nijverheid, in het bijzonder de stichting van de op nationaal niveau van belang zijnde Philipsfabrieken en als visualisatie van de typologische ontwikkeling van de grootschalige hoogbouw voor de industrie. Het heeft innovatieve waarde vanwege de grootschalige en technisch uitgewerkte toepassing van gewapend betonconstructies. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst sobere, maar indrukwekkende vormgeving van een deel der gebouwen en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen; het is van belang in het oeuvre van de architect Roosenburg. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel en staat bekend als waarmerk van de 'lichtstad' Eindhoven. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van de opzet welke nog steeds herkenbaar is. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518718
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Witte Dame
De Witte Dame gezien vanaf het Clausplein
De Witte Dame gezien vanaf het Clausplein
Locatie Eindhoven
Oorspr. functie fabriek
Huidig gebruik (divers)
Start bouw 1928
Opening 1931
Verbouwing 1998
Bouwstijl Nieuwe zakelijkheid, Functionalisme
Monumentstatus rijksmonument (EE/EF/EH)
Monumentnummer 518718
Overig
Verdiepingen 6
Architect Dirk Roosenburg
Lijst van rijksmonumenten in Eindhoven
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Witte Dame is een gerenoveerd fabrieksgebouw aan de Emmasingel in het centrum van Eindhoven. Het is in 1928-1931 gebouwd onder architectuur van Dirk Roosenburg volgens de regels van de nieuwe zakelijkheid. Philips heeft het gebouw vanaf het begin gebruikt als productiefaciliteit voor gloeilampen. Het maakte deel uit van een groter complex van Philips, met de Eerste gloeilampenfabriek en de Lichttoren, aan de Emmasingel, Mathildelaan en Willemstraat.

Het gebouw heeft zijn markante witte kleur pas in 1953 gekregen.

In de jaren tachtig kwam het gebouw leeg te staan doordat Philips de productie verplaatste naar andere landen. Philips wilde het pand slopen, maar de gemeente verleende hiervoor geen vergunning. Het gebouw werd gerenoveerd door architect Bert Dirrix. De Witte Dame werd op 27 mei 1998 heropend door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Jo Ritzen. De gebouwdelen EE, EF en EH zijn sinds 2002 beschermd als rijksmonument.

De volgende instanties zijn in het gebouw gevestigd: de Design Academy Eindhoven, Fontys Hogescholen, Stimulus, Atelier van Licht, de Bibliotheek Eindhoven en de GGD Zuid-Oost Brabant. Daarnaast is in de onderste laag aan de straatkant een aantal bedrijven, winkels en banken gevestigd.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van De Witte Dame (EE/EF/EH) in Eindhoven

Lichttoren

Emmasingel 6
Eindhoven
Inleiding FABRIEKSGEBOUW ED is het meest markante deel van dit object en staat algemeen bekend als de "lichttoren". Het pand ligt op de hoe..

Admirant, Philipsgebouw Hoofdkantoor (EM)

Emmasingel 29
Eindhoven
Inleiding Voormalig HOOFDKANTOOR, gebouwd in 1929 naar een ontwerp van D. Roosenburg. Het is uitgevoerd in een aan het Functionalisme ontle..

Eerste gloeilampenfabriek van Philips

Emmasingel 31
Eindhoven
Inleiding Voormalige TEXTIELFABRIEK, gebouwd in 1891. Na brand werd het gebouw in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. Thans doet het gebouw..

Woonhuis in Amsterdamse School-stijl

Markt 23a
Eindhoven
Inleiding WOONHUIS, in 1924 gebouwd naar ontwerp van F. Wolters. Uitgevoerd in Amsterdamse School-stijl. Het is opgenomen in de westelijke ..

Dubbel woonhuis met winkel. Het pand is uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl

Kleine Berg 33
Eindhoven
Dubbel WOONHUIS met WINKEL, gebouwd in 1890 als werkplaats door beeldhouwer-architect P.J. van der Mark. Het pand is uitgevoerd in Neo-Renai..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)