De Witte Dame (EE/EF/EH) in Eindhoven

Nijverheid Industrie

Emmasingel 6
5611AZ Eindhoven

Architect: D. Roosenburg

Beschrijving van De Witte Dame (EE/EF/EH)

Inleiding Aaneenschakeling van drie VERDIEPINGSGEBOUWEN, gebouwd in respectievelijk 1927, 1928, 1929 en 1930 naar ontwerp van architect D. Roosenburg in een Functionalistische stijl. Het oudste pand, EE, ligt van de straat af evenwijdig aan de Emmasingel. EF staat haaks op de Emmasingel, EF sluit met de korte kant aan op het uiteinden van de lange kant van EE. Tegen de zijgevel van EG is het langgerekte pand EH geplaatst, evenwijdig aan de Emmasingel. In de hoek tussen EE en EF is een gedeelte van het terrein onbebouwd zodat naar de buitenkant van het terrein (hoek Willemstraat/Emmasingel) een open plaats ontstaat. Het geheel van haaks op elkaar geplaatste vleugels neemt een groot gedeelte van de straatwand aan de Emmasingel in beslag. Een ingrijpende verbouwing en herbestemming door de architect B. Dirrix is in 1998 gereedgekomen. Omschrijving De afzonderlijke vleugels zijn steeds zes bouwlagen hoog onder een plat dak met overstekende rand. De hoeken van het geheel zijn hoger opgetrokken. De kopse gevel van gebouw EE heeft een bolle erker over de gehele hoogte van het pand, met een glazen opbouw die boven de dakrand uitsteekt. Het pand is uitgevoerd in beton, over de gehele gevel zijn bekistingssporen zichtbaar. Het pand heeft grote ramen, voorzien van thans vernieuwde metalen kozijnen met een horizontale roedenverdeling. De oorspronkelijke indeling is geheel gewijzigd, de dubbele trappen voor de scheiding van mannelijk en vrouwelijk personeel zijn gehandhaafd evenals de zware betonconstructie met door vier kolommen en zware balken geschraagde vloervlakken. In een gedeelte van vijf vakken aan de Emmasingel is deze constructie vervangen door een nieuwe inbouw. Waardering Het gebouw 'de Witte Dame', deel uitmakend van de Philipsgebouwen aan de Emmasingel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal economische ontwikkeling van de nijverheid, in het bijzonder de stichting van de op nationaal niveau van belang zijnde Philipsfabrieken en als visualisatie van de typologische ontwikkeling van de grootschalige hoogbouw voor de industrie. Het heeft innovatieve waarde vanwege de grootschalige en technisch uitgewerkte toepassing van gewapend betonconstructies. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst sobere, maar indrukwekkende vormgeving van een deel der gebouwen en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen; het is van belang in het oeuvre van de architect Roosenburg. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel en staat bekend als waarmerk van de 'lichtstad' Eindhoven. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van de opzet welke nog steeds herkenbaar is. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)