Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ruiterstandbeeld Sint-Joris bij Eikenburg in Eindhoven

Overig

Aalsterweg 289
5644RE Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1909
Architect: J. Custers


Beschrijving van Ruiterstandbeeld Sint-Joris bij Eikenburg

Inleiding RUITERSTANDBEELD, voorstellende St. Joris en de draak. Het beeld werd gemaakt door J. Custers in 1909, in een neogotische stijl. Het standbeeld is voor het internaatsgebouw Eikenburg geplaatst, in het verlengde van de oprijlaan. Omschrijving Het standbeeld bestaat uit St. Joris te paard met de draak aan zijn voeten. Het geheel is geplaatst op een grote sokkel met een band met bladmotieven. Platen met inscripties zijn aan de voorzijde (ST/GEORGE/BESCHERM/EIKENBURG) en achterzijde J.v.d.W./G.v.L./19-7/6-09) van de sokkel aangebracht. Het geheel is uitgevoerd in kalksteen en wit geschilderd. Een uitzondering daarop wordt gevormd door de metalen speer van St. Joris. Waardering Het ruiterstandbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het ruiterstandbeeld. Het is kunsthistorisch van belang vanwege de stijl en als voorbeeld van het werk van het atelier Custers. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van hoofgebouw, kapel en standbeeld. Het is gaaf bewaard gebleven en als religieus ruiterstandbeeld betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518708
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ruiterbeeld van Lodewijk XII in het kasteel van Blois

Een ruiterstandbeeld is een standbeeld waarop een persoon als ruiter is uitgebeeld, dus zittend op een paard. Dergelijke beelden komen vooral in de klassieke oudheid en de periode van de Renaissance voor.

Voorbeelden

Van de vele bronzen ruiterstandbeelden uit de klassieke oudheid is als enige het beroemde ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius te Rome in zijn geheel bewaard gebleven. Het origineel bevindt zich thans in de Capitolijnse musea. Van een bronzen ruiterstandbeeld uit Baiae van Domitianus en vervolgens van Nerva (na de damnatio memoriae van Domitianus) zijn grote fragmenten bewaard gebleven (nu in het museum in het kasteel van Baia): het laat de keizer zien als aanvoerder op een steigerend paard op het punt een speer te gooien. Zie ook: Ruiterstandbeeld van Domitianus.

Enkele voorbeelden uit de Nieuwe tijd vindt men in diverse Italiaanse steden zoals Florence en Rome, bijvoorbeeld het Monument van Victor Emanuel II; en bij Renaissance-kastelen zoals het Kasteel van Blois in de Loire in Frankrijk.

In Nederland staat onder andere het Monument van Stadhouder Willem III van Oranje-Nassau te paard in Breda een ruiterstandbeeld van Stadhouder Willem III en in Utrecht het beeld van Willibrordus op het Janskerkhof.

Enkele ruiterstandbeelden zijn:

België (selectie)

Symboliek van de positie

Een veelverspreid verhaal is dat als het paard steigert (beide voorbenen in de lucht) de berijder gedood werd in de strijd; één been omhoog betekent dat de berijder gewond werd in de strijd of later stierf aan zijn verwondingen; en als alle hoeven de grond raken stierf de ruiter niet in de strijd. Er is echter weinig bewijs voor dit verhaal, en het zou eerder berusten op toeval.[1]

Galerij

Bibliografie

  • Joachim Poeschke, Thomas Weigel, Britta Kusch-Arnhold (Hgg.), Praemium Virtutis III – Reiterstandbilder von der Antike bis zum Klassizismus. Rhema-Verlag, Münster 2008, ISBN 978-3-930454-59-4
  • Raphael Beuing: Reiterbilder der Frührenaissance – Monument und Memoria. Rhema-Verlag, Münster 2010, ISBN 978-3-930454-88-4
  • Kees van Tilburg: "From Marcus Aurelius to Kim Jong-il, The story of equestrian statues throughout the ages", Boitenbookproject, Amersfoort 2017, ISBN 978-90-826367-1-0

Externe links


Monumenten in de buurt van Ruiterstandbeeld Sint-Joris bij Eikenburg in Eindhoven

Eikenburg

Aalsterweg 289
Eindhoven
Inleiding HOOFDGEBOUW annex KAPEL van het internaat Eikenburg, gesticht op het voormalige landgoed "De Heihoef" van jonkheer Van der Beken ..

Grafkapel van de familie Van Abbe

Roostenlaan 300
Eindhoven
Inleiding GRAFKAPEL van de familie H. van Abbe. Gebouwd naar een ontwerp van A.J. Kropholler in 1935 in de voor hem kenmerkende Traditiona..

Tuinmanswoning (bij Kortonjo)

Aalsterweg 239
Eindhoven
Inleiding TUINMANSWONING, gebouwd in 1907 door architect G. Geenen. Het geheel dat in opdracht van de notaris Fens tot stand kwam heeft ken..

Buitenhuis Kortonjo

Aalsterweg 237
Eindhoven
Inleiding ZOMERHUIS met DIENSTVERTREKKEN, gebouwd door architect G. Geenen in 1907, ter vervanging van een laat-negentiende eeuws buitenhui..

Koetshuis en stal behorende bij Kortonjo

Aalsterweg 237
Eindhoven
Inleiding Achter het pand Aalsterweg 237-239, met een muur eraan verbonden, bevindt zich een KOETSHUIS met STAL en tuinhek gebouwd in 1907 ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)