Ruiterstandbeeld Sint-Joris bij Eikenburg in Eindhoven

Aalsterweg 289
5644RE Eindhoven

Architect: J. Custers

Beschrijving van Ruiterstandbeeld Sint-Joris bij Eikenburg

Inleiding RUITERSTANDBEELD, voorstellende St. Joris en de draak. Het beeld werd gemaakt door J. Custers in 1909, in een neogotische stijl. Het standbeeld is voor het internaatsgebouw Eikenburg geplaatst, in het verlengde van de oprijlaan. Omschrijving Het standbeeld bestaat uit St. Joris te paard met de draak aan zijn voeten. Het geheel is geplaatst op een grote sokkel met een band met bladmotieven. Platen met inscripties zijn aan de voorzijde (ST/GEORGE/BESCHERM/EIKENBURG) en achterzijde J.v.d.W./G.v.L./19-7/6-09) van de sokkel aangebracht. Het geheel is uitgevoerd in kalksteen en wit geschilderd. Een uitzondering daarop wordt gevormd door de metalen speer van St. Joris. Waardering Het ruiterstandbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het ruiterstandbeeld. Het is kunsthistorisch van belang vanwege de stijl en als voorbeeld van het werk van het atelier Custers. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van hoofgebouw, kapel en standbeeld. Het is gaaf bewaard gebleven en als religieus ruiterstandbeeld betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)