Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schaapskooi in Woudenberg

Boerderij

Dashorsterweg 37
3931NA Woudenberg
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Schaapskooi

Inleiding De negentiende-eeuwse SCHAAPSKOOI behoort van oudsher tot de ten oosten van de kooi gelegen boerderij Dashorst. De schapenhouderij en de daarmee samenhangende vorm van akkerbemesting speelde vanaf de Middeleeuwen een belangrijke rol in de landbouw in de Gelderse Vallei. De schaapskooi ligt ten noorden van een bocht van de Dashorsterweg en is omringd door bomen en open weidegebied. Ten zuidoosten van de kooi bevindt zich de Dashorst. N.B. In de schaapskooi is van gasbeton een wc-ruimte/voorheen melklokaal gemetseld. De vloer en fundering bestaat uit beton. De oorspronkelijke slietenzolder voor hooiopslag is niet meer aanwezig. Omschrijving De zuidwest-noordoost geori├źnteerde schaapskooi is in hout vanuit een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoeken opgetrokken. De gevels bestaan uit horizontale, gepotdekselde delen, die aan de binnenzijde van de verticale wandconstructie bevestigd zijn. Het afgewolfde schilddak is met riet en rode vorstpannen gedekt. In de voor- en achtergevel (zuidwest- en noordoostzijde) bevinden zich opgeklampte dubbele deuren en zolderluiken. In de uit vier travee├źn bestaande binnenruimte is de oorspronkelijke open, driebeukige ruimte met houten kapconstructie (gordingenkap) grotendeels intact. Een aantal spanten is gemerkt (I, II, IIII). Waardering De schaapskooi is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij gaaf en redelijk zeldzaam voorbeeld van een negentiende-eeuwse schaapskooi, vanwege de karakteristieke hoofdvorm en materiaalgebruik en als herinnering aan de geschiedenis van de schapenhouderij en de daarmee samenhangende vorm van akkerbemesting. De kooi heeft landschappelijke waarde vanwege de beeldbepalende ligging in een bocht van de Dashorsterweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518700
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schaapskooi in Woudenberg

Groot Zandbrink

Postweg 2
Leusden
Inleiding De LANGHUISBOERDERIJ, Groot Zandbrink genaamd, met aangebouwd zomerhuis en bakhuis dateert uit 1878, zoals vermeld staat op de sl..

Terrein waarin overblijfselen van de versterkte hofstede Groot-Zandbrink

-
Leusden Zuid (Gemeente Leusden)
Terrein waarin overblijfselen van de versterkte hofstede Groot-Zandbrink. Datering: middeleeuws.

Roffelaarskade

Roffelaarskade
Woudenberg
Inleiding: De Roffelaarskade is een komkering van een waterlinie annex verdedigingswal en maakt als zodanig deel uit van de Grebbelinie. H..

Schaapskooi

Willaerlaan 74
Scherpenzeel
Inleiding SCHAAPSKOOI uit 1862. De kooi bevindt zich in het agrarische buitengebied ten noorden van de dorpskern Scherpenzeel, en is vrij i..

Voorwerk op de Roffelaarskade

Roffelaarskade
Woudenberg
Inleiding: Het voorwerk op de Roffelaarskade is gelegen op de Roffelaarskade op ongeveer 600 meter ten noordoosten van de Grebbeliniedijk...

Kaart & Routeplanner

Route naar Schaapskooi in Woudenberg

Foto's (1)