Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve de Beek: vrijstaande schuur in Woudenberg

Boerderij

Brinkkanterweg 23
3931PJ Woudenberg
Utrecht

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Hoeve de Beek: vrijstaande schuur

Inleiding Vrijstaande SCHUUR uit 1888, onderdeel van het boerderijcomplex 'Hoeve de Beek'. De schuur staat haaks op en ten oosten van de boerderij. Omschrijving De schuur is in schoonmetselwerk opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De kopgevels zijn afgewerkt met eenvoudige houten windveren. De getoogde vensters bevatten zes- of vierruits stalen ramen. De op het erf gerichte voorgevel (zuidwestzijde) heeft in het midden een dubbele houten deur onder een segmentboogvormige strek. Daarboven bevindt zich een getoogd luik onder een segmentboogvormige rollaag. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een vierruits venster. Links bevindt zich een recent venster. Er zijn staafankers toegepast. De eerste steenlegging wordt herdacht door een baksteen waarin 'C. Kuyper 1888' is gegrift. In de rechter zijgevel (zuidoostzijde) bevinden zich niet oorspronkelijke deuren en zes getoogde vensters met zesruits stalen ramen. In de linker zijgevel bevinden zich niet oorspronkelijke deuren en een vijftal vensters. In het interieur is de houten kapconstructie en driebeukige indeling grotendeels behouden. Waardering De vrijstaande schuur uit 1888, behorende bij het complex bestaande uit een langhuisboerderij uit 1880 met begin 19de eeuws bakhuis, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de karakteristieke hoofdvorm en de detaillering en de historisch-functionele samenhang met de boerderij. De schuur heeft ensemblewaarde als onderdeel van een ruimtelijk en functioneel samenhangend complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518696
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoeve de Beek: vrijstaande schuur in Woudenberg

Hoeve de Beek: boerderij

Brinkkanterweg 23
Woudenberg
Inleiding BOERDERIJ van het type langhuisboerderij met bakhuis, herbouwd in 1880 en hoofdonderdeel van het boerderijcomplex 'Hoeve de Beek..

Kazemat GL094 tussen de Pothbrug en de Brinkanterweg

Liniedijk
Woudenberg
Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de l..

Damsluis bij de Pothbrug

Liniedijk
Woudenberg
Inleiding: De damsluis bij de Pothbrug uit 1865 diende als onderdeel van de Grebbelinie voor de regulering en doorvoer van het inundatiewa..

Kazemat GL098 tussen de Brinkanterweg en de Lambagseweg

Liniedijk
Woudenberg
Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de l..

Kazemat R002-P Duitse Pantherstellung tussen damsluis aan de Roffelaarskade en de Pothbrug

Liniedijk
Woudenberg
Inleiding De kazemat is in 1944 gebouwd in het kader van de uitbouw van de Duitse Pantherstellung en is gelegen op het gedeelte van de lin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoeve de Beek: vrijstaande schuur in Woudenberg