Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Viersprong: koetshuis in Woudenberg

Kasteel Buitenplaats

Zeisterweg 84
3931MG Woudenberg
Utrecht

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van De Viersprong: koetshuis

Inleiding KOETSHUIS aan de Doornseweg, gebouwd in 1894 en behorende bij het complex De Viersprong, uitgevoerd in een met het hoofdgebouw overeenkomstige stijl. Omschrijving Het éénlaagse KOETSHUIS is vanuit een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De dakschilden worden afgesloten met houten bakgoten op gemetselde klossen. De topgevels zijn uitgevoerd als trapgevels met ezelsruggen en sierankers. De zuidelijke langsgevel bevat een licht risalerende Vlaamse gevel met een trapgevel en een met pannen gedekte steekkap. In de risaliet bevindt zich een getoogde inrijopening onder strek, met daarboven een rondboogvormige vensteropening. Links en rechts bevindt zich een getoogd stalvenster. De venster bevatten thans kunststof kozijnen en ramen. In de oostelijke kopgevel bevindt zich een getoogde houten deur met daarboven een houten luik. Waardering Het koetshuis van De Viersprong is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een koetshuis in stijl en functie behorende bij het hoofdgebouw. Het koetshuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met het hoofdgebouw en de beeldbepalende ligging aan de Doornseweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518693
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Viersprong: koetshuis in Woudenberg

De Viersprong: vrijstaand woonhuis

Zeisterweg 82
Woudenberg
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS uit 1889-1894, evenwijdig aan de Zeisterweg gelegen en hoofdonderdeel van het complex De Viersprong. Omsch..

Boerderij "De Laagt": schuur

De Laagt 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5 SCHUUR BIJ BOERDERIJ 'DE LAAGT'. Aan de oostzijde van de weide ligt boerderij 'De Laagt', die wegens verbouwingen..

Het Berghuisje: hoofdgebouw

De Laagt 8
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW (Het Berghuisje). Aan de hoge zijde van de alpenweide ligt een oorspronkelijk verdiepingloos en één..

Het Berghuisje: garage

De Laagt 8
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3 Naast het hoofdgebouw staat een GARAGE in de vorm van een schaapskooi uit circa 1924 wellicht ook door architect H..

Terrein waarin twee grafheuvels

-
Leusden Zuid (Gemeente Leusden)
Terrein waarin 2 grafheuvels. Datering: Bronstijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Viersprong: koetshuis in Woudenberg