Meer dan 63.000 rijksmonumenten


T-boerderij in Hooge Mierde

Boerderij

Prins Hendriklaan 1
5095NA Hooge Mierde (gemeente Reusel De Mierden)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920


Beschrijving van T-boerderij

Inleiding. De T-BOERDERIJ is rond 1920 gebouwd in opdracht van de verzekeringsmaatschappij 'De Utrecht' en is gelegen in het heideontginningsgebied "De Utrecht". Zij maakt onderdeel uit van een groter geheel, het gelijknamige landgoed, dat is aangelegd door de verzekeringmaatschappij in de jaren na 1898 en onder meer is gelegen in de gemeenten Reusel-De Mierden en Hilvarenbeek. Omschrijving. De gevels van het T-vormige eenlaagse gebouw zijn opgetrokken uit machinale baksteen, met een tandlijst onder de goot, in de muren bevinden zich rechte steekankers. De plint is gepleisterd. Op beide zadeldaken liggen muldenpannen. Op één vereenvoudigd raam na, hebben alle T-vensters onder segmentboog de oorspronkelijke indeling met roedenverdeling in het bovenlicht en halve luiken met beschildering in rood, wit en groen met diabolo-motief. Dat zijn er verder twee in de voorgevel en twee in de zijgevels. De vernieuwde paneeldeur heeft een dicht bovenlicht met bovengenoemd motief. In de kopse gevels bevinden zich ramen op de zolderverdieping, het middelste geflankeerd door twee kleinere. Het bedrijfsgedeelte is veel lager dan het woongedeelte en heeft vierruits stalramen. Waardering. De T-boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de aan de landschappelijke omgeving aangepaste sobere ornamentiek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518681
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van T-boerderij in Hooge Mierde

Onderdeel: De Utrecht

Prins Hendriklaan 5
Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Inleiding. De voormalige VOORWERKERSWONING is in 1900 gebouwd en is gelegen in het heideontginningsgebied van het landgoed "De Utrecht" dat..

Terrein waarin een grafheuvel

-
Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering:waarschijnlijk Bronstijd.

Toren van de Sint Jan Evangelistkerk

Schoolstraat 9
Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Toren van de R.K. Kerk van St. Jan Evangelist; van de in 1922 geheel vernieuwde kerk is de middeleeuwse toren behouden. Overhoekse steunbere..

St.Jan Evangelistkerk

Schoolstraat 9
Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Inleiding De ST. JAN EVANGELIST KERK te Hooge Mierde bezit een vijftiende eeuwse toren die reeds van rijkswege is beschermd. De huidige ke..

R.K. pastorie

Torendreef 1
Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
R.K. Pastorie, bakstenen huis onder met leien bekleed zadeldak tussen topgevels. Symmetrische voorgevel van vijf traveeën met acht-ruitsven..

Kaart & Routeplanner

Route naar T-boerderij in Hooge Mierde