Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tramwegmaatschappij De Meijerij in Reusel

Gebouw

Turnhoutseweg 52
5541NZ Reusel (gemeente Reusel De Mierden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Tramwegmaatschappij De Meijerij

Inleiding Bij station Reusel-grens werd in 1897 naast de dienstwoning voor de stationschef een houten TRAMREMISE gebouwd. Een deel ervan was bestemd als locomotiefloods en werd opgetrokken in baksteen met in de vloer een nu verdwenen smeerput. Ten gevolge van stormschade is aan de west- en zuidzijde een deel van de houten wand vervangen door een bakstenen muur. Omschrijving Het pand op rechthoekige plattegrond is, uitgezonderd een deel van de noordelijke zijgevel dat is versteend (locomotiefloods), opgetrokken uit houten, gerabatte wanden tussen houten muurstijlen, op een bakstenen sokkel en geplaatst onder een zadeldak gedekt met kruispannen. De zijge- vels zijn aan de bovenzijde beschoten. In de zijgevels negenruits schuifvensters met drieruits bovenlichten waarvan één, in de zuidelijke zijgevel, vervangen door een vierruits schuifvenster met dito bovenlicht. Bovendien in de zuidgevel een vernieuwde deur. In het versteende gedeelte een aan de onderzijde gewijzigd venster met oorspronkelijk geometrisch ingedeeld bovenlicht en een opgeklampte deur met identiek bovenlicht, beide onder segmentboog. In de oostelijke, aan de bovenzijde beschoten topgevel, twee opgeklampte vleugeldeuren met gehengen. De deuren zijn gescheiden door een bakstenen stijl die deel uitmaakt van een muur die dit gedeelte verdeelt in twee beuken. In het interieur een met klinkers geplaveide vloer. Het gebint bestaat uit houten muurstijlen met regels en korbelen, de kap bestaat uit eenvoudige houten spanten met dubbele hanebalk. Waardering Het pand is uitdrukking van een sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkeling die is verbonden met de ontwikkeling van het dorp; het pand is tevens van belang vanwege de bijzondere typologie, het materiaalgebruik en de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518677
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tramwegmaatschappij De Meijerij in Reusel

Tramwegmaatschappij De Meijerij

Turnhoutseweg 52
Reusel (Gemeente Reusel De Mierden)
Inleiding In 1897 werd bij station Reusel-grens een WONING voor de stationschef gebouwd, gedeeltelijk ook bestemd voor gebruik door het ove..

NV Karel 1

Turnhoutseweg 22
Reusel (Gemeente Reusel De Mierden)
Inleiding. In 1928 werd door de NV. Karel I vh. H.J. van Abbe, vergunning gevraagd voor de bouw van een SIGARENFABRIEK aan de weg van Reuse..

Terrein waarin overblijfselen van bewoning

-
Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Terrein waarin overblijfselen van bewoning (vuursteenatelier). Datering: waarschijnlijk Neolithicum.

Boerderij 'De luther'

De Luther 15
Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Boerderij "De Luther", van het Kempische langgeveltype, met rieten wolfdak waaronder een voet van pannen. Korfboogingang en daarboven een ov..

Terrein waarin een grafheuvel

-
Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering:waarschijnlijk Bronstijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Tramwegmaatschappij De Meijerij in Reusel