Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tramwegmaatschappij De Meijerij in Reusel

Woonhuis

Turnhoutseweg 52
5541NZ Reusel (gemeente Reusel De Mierden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Tramwegmaatschappij De Meijerij

Inleiding In 1897 werd bij station Reusel-grens een WONING voor de stationschef gebouwd, gedeeltelijk ook bestemd voor gebruik door het overige trampersoneel. Uitgezonderd een dichtgemetseld venster is het pand nagenoeg ongewijzigd. Omschrijving De gevels van het tweelaags pand op T-vormige plattegrond zijn opgetrokken uit baksteen met een hardstenen, aan de noordzijde gecementeerde plint, een dorpellijst en een gecementeerde cordonlijst. Op de hoeken hardstenen hoekstenen met diamantkop. De getoogde vensters en deuren op de begane grond hebben een getoogde strek met hardstenen geboorte- en sluitstenen. De vensters op de etage zijn, tenzij anders vermeld, geplaatst onder identieke segmentbogen. Allen hebben hardstenen dorpels. Het pand wordt gedekt door een afgeplat zadeldak en heeft twee risaliserende topgevels onder zadeldak. De daken zijn gedekt met kruispannen. In de op het westen gelegen asymmetrische, drieassige voorgevel twee deels beglaasde paneeldeuren met ongedeeld bovenlicht, een tweeruits schuifvenster en een klein openslaand venster. Op de etage een tweeruits schuifvenster geflankeerd door twee T-vensters. In de zuidgevel twee, in de noord-gevel één uit drie gekoppelde schuifvensters bestaand getoogd venster. In beide topgevels een tweeruits openslaand venster met getoogd bovenlicht met aan weerszijden een gekoppeld openslaand venster. In de noordelijke topgevel op de begane grond een dichtgemetselde deuropening en een twee-ruits schuifvenster. De topgevel wordt afgescheiden door een dorpellijst. In de oostelijke gevel twee tweeruits schuifvensters en twee lichten. Aan het dak windborden en bakgoten op klossen. Waardering Het pand is gerelateerd aan de sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkeling van het dorp. Het pand is bovendien van belang wegens de ornamentiek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518676
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tramwegmaatschappij De Meijerij in Reusel

Tramwegmaatschappij De Meijerij

Turnhoutseweg 52
Reusel (Gemeente Reusel De Mierden)
Inleiding Bij station Reusel-grens werd in 1897 naast de dienstwoning voor de stationschef een houten TRAMREMISE gebouwd. Een deel ervan wa..

NV Karel 1

Turnhoutseweg 22
Reusel (Gemeente Reusel De Mierden)
Inleiding. In 1928 werd door de NV. Karel I vh. H.J. van Abbe, vergunning gevraagd voor de bouw van een SIGARENFABRIEK aan de weg van Reuse..

Terrein waarin overblijfselen van bewoning

-
Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Terrein waarin overblijfselen van bewoning (vuursteenatelier). Datering: waarschijnlijk Neolithicum.

Boerderij 'De luther'

De Luther 15
Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Boerderij "De Luther", van het Kempische langgeveltype, met rieten wolfdak waaronder een voet van pannen. Korfboogingang en daarboven een ov..

Terrein waarin een grafheuvel

-
Hooge Mierde (Gemeente Reusel De Mierden)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering:waarschijnlijk Bronstijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Tramwegmaatschappij De Meijerij in Reusel