Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in sobere Neo-Classicistische vormen in Valkenswaard

Woonhuis

Markt 4
5554CC Valkenswaard
Noord Brabant

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Woonhuis in sobere Neo-Classicistische vormen

Inleiding. WOONHUIS uit 1884 in sobere Neo-Classicistische vormen, gelegen aan de zogeheten 'Kleine Markt', tegenover de voormalige Nederlandse Hervormde kerk. Beschrijving. Kubusvormig, tweelaags pand onder geknikt schilddak gedekt met lei in Rensdekking. De gevels zijn opgetrokken in handvorm bakstenen. Aan de voorzijde een hardstenen, aan de oostelijke zijgevel een gecementeerde plint. De symmetrische voorgevel, met cordonlijst, heeft vijf assen met centraal een paneeldeur met bovenlicht met roedeverdeling. De deur wordt aan beide zijden geflankeerd door twee achtruits schuifvensters met hardstenen dorpel en opgeklampte luiken, allen geplaatst onder licht getoogde strek. Op de etage vijf identieke vensters, zij het onder rechte strek. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een gepleisterd fries. In de gevel sierankers. In de oostelijke zijgevel op de begane grond een achtruits schuifvenster onder rechte strek en steekankers. Centraal op het dak aan de voorzijde een houten dakkapel, onder zadeldak gedekt met lei in Maasdekking met geschubde wangen en een pediment met lelie-motief. In de dakkapel twee openslaande tweeruits vensters. Voor het pand een hardstenen stoep met palen en smeedijzeren hek. Waardering. Het pand met stoep is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en economische ontwikkeling, namelijk de uitgroei en industrialisatie in de Brabantse Kempen en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het dorpshuis. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van eenvoudige en harmonische gevelopbouw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518662
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in sobere Neo-Classicistische vormen in Valkenswaard

Nederlands Hervormde Kerk (ook wel Weerderhuis)

Markt 2
Valkenswaard
Inleiding. Aan de westzijde van de zogeheten 'Kleine Markt', op de kruising van enkele wegen, werd in 1890 de Neo-Gotische NEDERLANDSE HERV..

Woonhuis, gelegen aan de zuidzijde van de zogeheten 'Kleine Markt'

Markt 15
Valkenswaard
Inleiding. Het WOONHUIS, gelegen aan de zuidzijde van de zogeheten 'Kleine Markt', werd in 1906 herbouwd met gebruikmaking van oudere muurd..

Huize Robijnenhof

Leenderweg 1
Valkenswaard
Inleiding. Op de samenkomst van de Leenderweg, Markt en Karel Mollenstraat liet gemeentelijk geneesheer dr. B.W.F. Dagevos in 1900 de VILLA..

Raadhuis

Markt 23
Valkenswaard
Inleiding. Aan de zuidzijde van de zogeheten 'Kleine Markt' werd in 1927 een RAADHUIS gebouwd naar de plannen van architect Taen Err Toung ..

R.K. Kerk St. Nicolaas

Markt 53
Valkenswaard
Inleiding. Aan het zuiden van de Markt staat de in 1927 door Jan Stuyt ontworpen SINT NICOLAASKERK. De huidige kerk verving haar voorganger..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in sobere Neo-Classicistische vormen in Valkenswaard