Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Pastorie in Son en Breugel

Kerkelijk Gebouw

St. Genovevastraat 16
5694AG Son en Breugel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1889
Architect: L. Hezemans


Beschrijving van R.K. Pastorie

Son en Breugel Genovevastraat, Sint 16 inleiding: PASTORIE uit 1889 van de R.K. kerk St. Genoveva. Mogelijk is het ontwerp van architect L. Hezemans. Voor- of zuidgevel aan de Sint Genovevastraat. De pastorie ligt rondom vrij op het perceel, dat aan de noordkant aan de Dommel grenst. Jaartalsteen in achtergevel. omschrijving: De pastorie bestaat uit een bouwlaag onder mansardedak tussen tuitgevels. Het dak is gedekt met leien. De voorgevel die uit vijf traveeën bestaat is symmetrisch van opzet. Ze bevat hoekpilasters, middenrisaliet met op de verdieping een rondboogvenster en bekroning van een trapgevel, verder een kroonlijst, siermetselwerk in fries en een hardstenen plint. De muuropeningen met zes- en achtruits-schuifvensters zijn voorzien van profielstenen met een korfboog aan de bovenkant en natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Links van de pastorie bevinden zich in de eenlaags bijbouw onder met pannen gedekt schilddak de dienstvertrekken. Waaronder de keuken. De gevels van de pastorie zijn opgetrokken uit handgevormde baksteen, gemetseld in kruisverband. Rechts van de pastorie is het erf aan de straatkant afgescheiden door een gemetselde schansmuur met poort tussen bekroonde pilasters. Voor het huis een laag muurtje met ezelsrug als afscheiding van de voortuin. De pastorie heeft een rijk interieur uit de bouwtijd, met onder andere marmeren schoorsteenmantels en gepolychromeerde stucplafonds, een kamer en suite en serre met veelkleurige tegelvloer. In de deuren gezandstraald en geëtst glas. Zwart marmeren gangvloer met vierkante wit marmeren tegeltjes. Drie paneelsdeuren. In de aangelegde tuin, druivenkas, visvijver en diverse oudere bomen uit de bouwtijd, waaronder plataan, sterappel, peer en diverse beuken. waardering: De pastorie is van algemeen belang met name cultuur- en architectuurhistorisch waardevol. Tevens is ze straatbeeldbepalend. Kadastrale aanduiding: pastorie in Breugel sectie E nr 1209 (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518657
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Pastorie in Son en Breugel

Genoveva van Parijs, met begraafplaats H Genoveva

St. Genovevastraat 14
Son en Breugel
R.K. Kerk van St. Genoveva. Gotisch kerkgebouw uit de tweede helft van de 15e eeuw, bestaande uit een koor van drie traveeën met vijfzijdig..

Monument Pieter Breugel

Pieter Breugelplein
Breugel (Gemeente Son en Breugel)
Inleiding: GEDENKTEKEN Pieter Breugel geplaatst in 1926. Ontwerp van architect A.J. Kropholler. De uitvoering is van het steenhouwersatelie..

Pand op haakse plattegrond

Dommelstraat 12
Son en Breugel
Pand uit de 17e eeuw op haakse plattegrond; het gedeelte evenwijdig aan de straat, dat een verdieping heeft, onder een schilddak, de haaks d..

Voormalig Raadhuis

Markt 1
Son en Breugel
Voormalig Raadhuis. Rechthoekig, door een zadeldak tussen sluitgevels gedekt gebouwtje, bekroond door een klokketorentje; uitspringende, doo..

Petrus Banden: Voormalige R.K. Kerk. Toren met overhoekse westelijke steunberen en zuidelijke traptoren

Nieuwstraat 27
Son en Breugel
Voormalige R.K. Kerk van St. Pieter. Toren met overhoekse westelijke steunberen en zuidelijke traptoren, eind 15e begin 16e eeuw. Klokkensto..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Pastorie in Son en Breugel

Foto's (3)