Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koeltoren Brikettenfabriek in Simpelveld

Nijverheid Industrie

Schiffelderstraat 44
6369TL Simpelveld
Limburg

Bouwjaar: 1922
Architect: N. Sterk


Beschrijving van Koeltoren Brikettenfabriek

Inleiding KOELTOREN van voormalige brikettenfabriek. De grondstof voor de briketten werd verkregen van de Domaniale Mijn te Kerkrade. De Domaniale Mijn was de eerste steenkolenmijn in Limburg derhalve ook in Nederland. De toren behoort tot de allerlaatste bedrijfsgebouwen die herinneren aan de voor Nederland unieke mijngeschiedenis. De koeltoren dateert uit 1922 en werd ontworpen door architect N. Sterk. De aangebouwde fabrieksloodsen van omstreeks 1980 zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving Halfvrijstaande koeltoren op een vierkante plattegrond. De toren is samengesteld uit een aantal vierkante, steeds kleiner wordende elementen. Het toegepaste bouwmateriaal is beton. Hoeksteunberen. Aan twee zijden van de toren zijn aanbouwen gerealiseerd. In de basis van de toren is een deuropening gekapt. Het gehele binnenwerk van de toren werd in 1946 gesloopt. In de zijwanden werden diverse openingen gekapt en van aluminium kozijnen voorzien. De toren is omstreeks 1980 voorzien van een plat dak. Restanten van enkele betonnen balken in het INTERIEUR van de toren. De vloer werd met beton volgestort. In de toren kwamen enkele tussenvloeren ten behoeve van de nieuwe functie van opslagruimte. Waardering De koeltoren bezit cultuurhistorische waarde als herinnering aan de voor Nederland unieke mijngeschiedenis. Door de behouden gebleven ongearticuleerde, enigszins plompe verschijningsvorm is het object als koeltoren duidelijk herkenbaar gebleven; de koeltoren heeft een vierkante plattegrond en dat is in typologisch opzicht zeldzaam; de koeltoren is bovendien zeer zeldzaam als object uit de geschiedenis van de mijnbouw en beschikt over hoge relictwaarden; ten slotte heeft de koeltoren symbolisch-historische betekenis en vertegenwoordigt als zodanig nationaal belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518653
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koeltoren Brikettenfabriek in Simpelveld

Seinhuis post I

Vroenkuilerweg 2A
Simpelveld
Inleiding SEINHUISJE behorend tot het stationscomplex Simpelveld. Datering XX a. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Op het co..

Spoorwegwatertoren en draaischijf

Vroenkuilerweg 1
Simpelveld
Inleiding Spoorwegwatertoren behorend tot het stationscomplex Simpelveld. De watertoren werd gebouwd in 1929. De toegepaste bouwstijl is F..

Klooster en kapel Loreto

Kloosterstraat 68
Simpelveld
Inleiding KLOOSTER bestaande uit een kloosterkapel met aan weerszijden een kloostervleugel. Het klooster dateert uit 1878 en werd gebouwd ..

Meisjeshuis Klooster Loreto

Kloosterstraat 70
Simpelveld
Inleiding Voormalig zgn. Meisjeshuis van het klooster Loreto. Het meisjeshuis dateert uit 1878 en werd gebouwd naar een ontwerp van de Duit..

Boerderij Klooster Loreto

Rodeput 1A
Simpelveld
Inleiding Voormalig boerderijgebouw met paardenstallen thans in gebruik voor opslag en als garage. Het gebouw dateert uit het laatste kwart..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koeltoren Brikettenfabriek in Simpelveld

Foto's (3)