Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Klooster Loreto in Simpelveld

Boerderij

Rodeput 1 A
6369SN Simpelveld
Limburg

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw
Architect: H.J. Hürth


Beschrijving van Boerderij Klooster Loreto

Inleiding Voormalig boerderijgebouw met paardenstallen thans in gebruik voor opslag en als garage. Het gebouw dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect H.J. Hürth. De toegepaste bouwstijl is Traditionalisme met elementen van Chalet-stijl. Omschrijving Vrijstaand boerderijgebouw op een rechthoekige plattegrond. Het pand telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een schilddak met haaks op het middendeel een zadeldak met Muldenpannen. Aan de voorzijde breed dakoverstek rustend op houten consoles. Het zadeldak bekroond met twee nokpionnen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in twee tinten. Metselwerk in kruisverband. Rechthoekige houten vensters en deuren met roedeverdeling. Segmentboogvormige houten poorten. Symmetrische indeling VOORGEVEL. Voorgevel met gepleisterde plint. Middendeel voorgevel uitlopend in een topgevel met hierin vakwerk en twee vensterkozijnen. Topgevel onder dakoverstek op houten consoles. Zadeldak uitlopend in een spits leien dakje bekroond met nokpion. In de eerste bouwlaag een segmentboogvormige houten poort met aan weerszijden een klein spitsboog venstertje. In linker- en rechterdeel voorgevel een deur met vensterkozijn en drie vensterkozijnen elk met vierruits roedeverdeling. Eveneens aan weerszijden een segmentboogvormige houten poort. Rechter- en linkervoorgeveldeel aan bovenzijde van vensters en poort voorzien van een houten betimmering. In de RECHTERZIJGEVEL een deur en een segmentboogvormig venster. In de LINKERZIJGEVEL enkel een segmentboogvormig venster. Middendeel ACHTERGEVEL iets vooruitspringend en uitlopend in een topgevel met hierin vakwerk en twee vensterkozijnen. Topgevel onder dakoverstek op houten consoles. Zadeldak loopt uit in spits dakje bedekt met leien en bekroond met een nokpion. In de eerste bouwlaag achtergevel rechthoekige houten vensters met vierruits roedeverdeling. INTERIEUR aangepast en niet beschermenswaardig. Waardering Het voormalig boerderijgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het voormalig boerderijgebouw bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzonder belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De toepassing van de Chalet-stijl op een historische boerderij is vanuit stilistisch oogpunt interessant wegens de zeldzaamheid. Ensemblewaarde ontleent het voormalig boerderijgebouw aan de situering binnen het kloostercomplex Loreto en het is daarmee van belang voor het aanzien van Simpelveld. Het boerderijgebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518652
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Klooster Loreto in Simpelveld

Verblijfsgebouw Loreto

Parkhof 1
Simpelveld
Inleiding VERBLIJFSGEBOUW behorend bij het kloostercomplex Loreto. Het gebouw staat thans leeg. Het gebouw dateert uit het laatste kwart va..

Meisjeshuis Klooster Loreto

Kloosterstraat 70
Simpelveld
Inleiding Voormalig zgn. Meisjeshuis van het klooster Loreto. Het meisjeshuis dateert uit 1878 en werd gebouwd naar een ontwerp van de Duit..

Rectoraatswoning 't Kanthuis

Rodeput 12
Simpelveld
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS. Het woonhuis werd bewoond door de rector van het klooster Loreto en dateert uit het laatste kwart van de 19d..

Verblijfsgebouw Loreto en appelhuis

Parkhof 4
Simpelveld
Inleiding VERBLIJFSGEBOUW behorend bij het kloostercomplex Loreto. Het gebouw dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het ontwerp w..

Klooster en kapel Loreto

Kloosterstraat 68
Simpelveld
Inleiding KLOOSTER bestaande uit een kloosterkapel met aan weerszijden een kloostervleugel. Het klooster dateert uit 1878 en werd gebouwd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Klooster Loreto in Simpelveld

Foto's (3)