Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Seinhuis post II in Simpelveld

Gebouw

Stationstraat 18
6369VJ Simpelveld
Limburg

Bouwjaar: 1900-1925


Beschrijving van Seinhuis post II

Inleiding SEINHUISJE behorend tot het stationscomplex Simpelveld. Datering XX a. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Op het complexterrein bevinden zich twee seinhuisjes. Dit seinhuisje betreft de zgn. Post II. De bedieningsinstallatie met seinen, kabels en kabelgeleidingen en wissels is eveneens beschermd. Omschrijving Seinhuisje op een rechthoekige plattegrond. Het gebouwtje telt een bouwlaag plus souterrainverdieping en wordt afgedekt met een houten plat dak. De souterrainverdieping is uitgevoerd in Kunradersteen, de eerste bouwlaag in hout. Rechthoekige houten vensters en deur. VOORGEVEL met in souterrainverdieping twee vensters met roedeverdeling. Aan de benedenzijde van de vensters een kleine deels open uitbouw ten behoeve van het bedieningssysteem. In de eerste bouwlaag vijf vensters waarvan een driedelig. Aan de rechterzijgevel een metalen toegangstrap naar de deur in de eerste bouwlaag. In de linkerzijgevel in de souterrainverdieping een rechthoekig luik. In de eerste bouwlaag twee vensters. INTERIEUR met authentiek mechanisch beveiligingsysteem met bloktoestellen en hendelinrichting ten behoeve van de armseinen en wissels. Bedieningsinstallaties, seinen, kabels en kabelgeleidingen en wissels zijn eveneens beschermenswaardig. Waardering Het seinhuisje Post II met bedieningsinstallaties, seinen, kabels en kabelgeleidingen en wissels bezit als onderdeel van het stationscomplex Simpelveld cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het geheel biedt voor de geschiedenis van de techniek een complete documentatie waardoor kennis van en inzicht in een hoofdstuk van de spoorweggeschiedenis wordt afgeschaft hetgeen een algemeen belang vertegenwoordigt. Het seinhuisje bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere materiaalgebruik en de samenhang tussen ex- en interieur. Ensemblewaarde bezit het geheel als essentieel onderdeel van het grotere stationscomplex met station, watertoren en overige infrastructuur. Het seinhuisje is tenslotte van belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van ex- en interieur en de bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518645
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Seinhuis post II in Simpelveld

Station Simpelveld + dienstwoningen

Stationstraat 18
Simpelveld
Inleiding STATIONSGEBOUW aan Limburgs oudste spoorlijn: de lijn Maastricht-Aken uit 1853. Het huidige gebouw dateert uit 1908. De toegepast..

Huis van Kunradersteen met houten segmentboogkozijnen

Irmstraat 88
Simpelveld
Huis van Kunradersteen met houten segmentboogkozijnen; gevelsteen 1797.

Hoeve met binnenplaats; van baksteen met houten kozijnen. Ellipsboogpoort in Naamse steen

Irmstraat 63
Simpelveld
Hoeve met binnenplaats; van baksteen met houten kozijnen. Ellipsboogpoort in Naamse steen, 1841; Klopper.

Hoeve met binnenplaats

St. Nicolaasstraat 31A
Simpelveld
Hoeve met binnenplaats; van Kunradersteen, 1781, met schuur van vakwerk.

Pastorie, aangelegd om een binnenhof, van baksteen met kozijnen van Naamse steen

Pastoriestraat 13
Simpelveld
Pastorie, aangelegd om een binnenhof, van baksteen met kozijnen van Naamse steen. Op poortsluitsteen 1778; in de hofgevel een wapensteen en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Seinhuis post II in Simpelveld

Foto's (1)